Adóváltozás 2014 a biztosítási szabályokban is!


adovaltozasokVárhatóan jócskán lesz adóváltozás a 2014-es biztosítási szabályokban is! A jövő évi adótörvényt módosító csomag ide vonatkozó változásokat is tartalmaz. Igaz, hogy a szabályozási rendszer alapmenete megmarad, logikailag nem várhatók súlyosabb módosulások, azonban például a kockázati biztosítás fogalmát a módosító jogszabályok a mostaninál jóval szigorúbban határozzák meg, valamint pontosításra kerül a balesetbiztosítás meghatározása.A biztosítási szabályokat érintő 2014-es adóváltozás megnyilvánul majd a határozatlan időre köthető biztosítási szolgáltatások terén, valamint a jelenleginél sokkal egyértelműbben lesz megfogalmazva a havi összegkorlátok szabályrendszere.


Már ebben az évben is tapasztalhattunk módosulásokat az adószabályok biztosítást érintő tételeiben, hiszen a biztosításokat érintő SZJA törvény jócskán étfogalmazásra került. Ennek legfontosabb tétele volt, hogy a szabályozás során a biztosítások differenciálva lettek, mégpedig az adózásra tekintettel közgazdasági tartalmukat és jövedelmet eredményező jellegükre tekintettel. E szempontokat figyelembe véve a biztosítások elkülönülnek kockázati és nem kockázati jellegű biztosításokra.


A legfőbb különbséget az jelenti, hogy a kockázati biztosításoknál a biztosítók kizárólag abban az esetben fizetnek, hogyha a szerződés szerinti a biztosítási esemény bekövetkezik, mint például a kockázati betegség-, élet-, vagy balesetbiztosításoknál. Az adótörvény értelmében változást jelent, hogy amennyiben a díjat nem magánszemélyként, hanem kifizetőhelyként cég, illetve vállalkozás fizeti, akkor főszabály alapján a biztosítói szolgáltatás adómentes, valamint a kifizetőhely számára is a minimálbér harminc százalékáig adómentességet élvez. Kivételek az olyan kifizetések, melyek jövedelempótló kategóriába sorolhatók, mint például a napi térítés, ilyenkor ugyanis a napi kifizetés után a tizenötezer forint feletti részre adót kell fizetni, amikor is az összeg határát minden esetben az adott biztosítási szerződésre vonatkozóan szükséges megvizsgálni úgy, hogy a kiegészítő szerződéseket is figyelembe kell venni.


A vegyes jellegű, vagyis a nem kockázati biztosítások körébe tartozó szolgáltatásoknál a kifizetők részéről megfizetett díjak adókötelesek, melyet a kifizetőnek kell teljesítenie, ekkor az adó mértéke a biztosítási díj 51,17 százaléka. Kivételt képeznek a visszavásárlási értékkel bíró életbiztosítások és az olyan halálesetre vonatkozó biztosítások, melyek határozatlan időre köttetnek. Más a helyzet a vegyes biztosításoknál, itt ugyanis kamatjövedelem merül fel elvonatkoztatva attól, hogy a biztosítási díj összegét kifizetőhely, vagy magánszemély fizeti. Ezekben az  esetekben kamatjövedelem merül fel, eltekintve azoktól a biztosítási szolgáltatásoktól, amelyek a vonatkozó törvény alapján adómentes kategóriába tartoznak, mint a baleset-, betegségbiztosítás, illetve haláleseti kifizetés, de ide tartozik a járadék- és nyugdíjszolgáltatás is.


Jön az adóváltozás 2014-ben a biztosítási szabályokban, de a kockázati és nem kockázati biztosítási szolgáltatásoknál a jövedelmek számítása és a kedvezmények feltételei ez után sem lesznek eltérőek. A haláleseti határozatlan időre szóló életbiztosítás, mely visszavásárlási értékkel bír azonban egyéb jövedelem kategóriába esik, amennyiben volt e tekintetben kifizetőhely által megfizetett adómentes díjrésze, kivételt képez a baleseti-, haláleseti, illetve a betegségi biztosítási szolgáltatás.
 

 

Hívjon minket!

Biztos helyKérdésével, észrevételével, biztosítás kötéssel kapcsolatosan keressen minket!

06-30-575-7151

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Biztos hely csapat:

Csapatunk tudja azt, hogy az online biztosítás kötésé a jövő, viszont azt is tudjuk, hogy sok esetben az Ügyfelek e téren még támogatásra szorulnak. Elkötelezett célunk az, hogy e téren mindenben segítségére legyünk látogatóinknak. Elérhetőségi időt szándékosan nem tettünk fel weboldalukra, ugyanis ésszerű határok között minden esetben az Ügyfeleink rendelkezésére állunk!