Gépjármű eladása után mi a teendő a biztosítással?


A kötelező biztosítás és a szabályozása rendkívüli változásokon ment keresztül az elmúlt években. Éppen ezért van, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy adás-vételt követően milyen lehetőségei, és milyen kötelezettségei vannak. Sok esetben felmerül a kérdés: Gépjármű eladása után mi a teendő a biztosítással?A kötelező biztosítás meglétét törvény szabályozza. A törvény illetve az ide vonatkozó szabályozások kimondják, hogy az üzembentartónak mindaddig rendelkeznie kell érvényes kötelező biztosítással, míg a gépjárművel a közúti közlekedésben részt kíván venni. A kötelező biztosítás határozatlan időre kötött szerződés melyet évente a felek felülvizsgálhatnak, igény szerint felmondhatnak. Év közben csak abban az esetben van lehetőség a szerződés felmondására amennyiben érdekmúlás áll fenn.


Érdekmúlás, amikor az üzembentartónak nem áll érdekében a továbbiakban a gépjármű üzemeltetéssel kapcsolatos teendők ellátása. Ilyen eset a gépjármű ideiglenes kivonása a forgalomból, a gépjármű végleges kivonása a forgalomból, valamint a gépjármű tulajdonjogában beállt változás, azaz amikor a gépjárművet eladja. Az érdekmúlás fennállását be kell jelenteni az okmányirodában és a biztosító társaságnál is. Ezek a leglényegesebb teendők, mert így igazolhatjuk, hogy melyik naptól kezdve nem minket terhel a súlyadó, a közúti közlekedés folyamán kiszabott szabálysértés, és a fizetendő biztosítás díja.


A biztosító társasággal kötött szerződés kimondja, hogy azt mind a két fél csak a megfelelő időben, indoklással, és írásban mondhatja fel. Tehát amennyiben a szerződést fel kívánja mondani, úgy azt írásban kell megtennie. A felmondás tartalmazza a szerződő legfontosabb adatait, a gépjárműre vonatkozó adatokat, a szerződés számát, és a felmondás okát.

 

Kalkulátoraink

Figyelem!

astra atkotes banner

Biztosítási módozatok

Biztosítók

Hívjon minket!

Biztos helyKérdésével, észrevételével, biztosítás kötéssel kapcsolatosan keressen minket!

06-30-575-7151

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Biztosítási tudnivalók

Kgfb fogalmak

Casco biztosítás fogalmak

Árajánlat kérés

Felhasználás

Biztos hely csapat:

Csapatunk tudja azt, hogy az online biztosítás kötésé a jövő, viszont azt is tudjuk, hogy sok esetben az Ügyfelek e téren még támogatásra szorulnak. Elkötelezett célunk az, hogy e téren mindenben segítségére legyünk látogatóinknak. Elérhetőségi időt szándékosan nem tettünk fel weboldalukra, ugyanis ésszerű határok között minden esetben az Ügyfeleink rendelkezésére állunk!