biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjárműs hírek - Gépjármű tulajdonosok információs oldala - Gépjármű BLOG

gepjarmu blog onlineSokunk rendelkezik gépjárművel, tehét gépjármű tulajdonos, vagy üzembentartó. Viszont számtalan ezzel kapcsolatos fogalom létezik, amivel jó ha mindenki tusztában van. A Biztoshely Biztosítási Portál gépjármű blog része ezekkel az igen fontos témákkal foglalkozik, ezzel is segíteni kívánjuk az oldalunkra ellátogató emberek boldogulását a gépjármű ügyintézések és teendők terén.

Segítségünkkel percek alatt megismerheti a legfontosabb tudnivalókat, újdonságokat!

Lássuk is a legfontosabb gépjárműs információkat:

Ingyenes gépjármű lekérdezés - jármű szolgáltatási platform


A különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait a Belügyminisztérium egyesítette, ennek eredményeként 2019. január végétől, rendszám alapján hozzájuthatunk a gépjármű műszaki alapadataihoz. A nyilvántartásban fellelhető, és rögzítet adatok közül, megjeleníthetőek azok a fényképek, amelyek az eredetvizsgálaton készültek, az autó kilométeróra állása, a jármű 2019 utáni biztosítási és baleseti előélete, a járműazonosító- és okmányadatai, származásellenőrzéssel és eredetvizsgálattal kapcsolatos adatok, forgalomba tartás, ill. annak korlátozására vonatkozó információk, műszaki állapotot érintő és származásellenőrzéssel, valamint az eredetvizsgálattal kapcsolatos adatok. A rendszer szolgáltatása ingyenes, amelyhez mobiltelefonos applikáció is készül, azonban a személyiségi jogok védelmének érvényesülése miatt, a tulajdonos személyes adataira vonatkozó tájékoztatást nem tesz hozzáférhetővé.

Bővebben: Ingyenes gépjármű lekérdezés - jármű szolgáltatási platform
Hozzászólás (0 Hozzászólások)

Használt autó vásárlás buktatói


Így vásároljunk tudatosan használtautót - A használtautó-vásárlás kockázatát csökkentheti a jól megválasztott biztosítási ajánlat, tekintettel arra, hogy nehezen érvényesíthető az utólagos reklamáció. A használt gépjárművásárlást érintő elhatározást követő első lépés, az adásvételi portálok vagy a kereskedések felkeresésével indul. Nem elég csupán rátalálni arra az ideális járműre, amely igényeinknek és teherviselési képességeinknek is megfelel, mivel elengedhetetlen az autó előéletének ellenőrzése. A jogalkotó különbséget tesz használtautó-vásárlás során aszerint, hogy az autót magánszemélytől vagy cégtől vásároljuk. Az általános tapasztalat szerint, a hatályos törvényi szabályozás a vevőt védi az autókereskedéssel szemben, míg az eladót védi a szabályozás a magánszemélytől történő vásárlás esetén, de természetesen a háttér információk ismerete elengedhetetlen, hiszen volt már rá példa, hogy az autókereskedés az átlagostól kedvezőbb feltételeket képes biztosítani a fogyasztóvédelmi szabályoktól való eltéréssel.

Bővebben: Használt autó vásárlás buktatói
Hozzászólás (5 Hozzászólások)
Hozzászólás (2 Hozzászólások)

Eredetiségvizsgálat érvényessége - Meddig érvényes?

Használt gépjármű vásárlás esetén szükséges az eredetvizsgálat, mivel az átíráshoz valamint a forgalomba helyezéshez egyaránt elengedhetetlen. Ennek a célja, hogy a jármű egyedi azonosítóját ellenőrizzék, mivel olyan is előfordul, hogy időközben az alvázszám illetve a motorszám is változik. Ezzel a bűncselekményeken átesett járműveket lehet kiszűrni.

Bővebben: Eredetiségvizsgálat érvényessége - Meddig érvényes?
Hozzászólás (38 Hozzászólások)

Műszaki vizsga 2022/2023 - Autó és motor műszaki

A műszaki vizsga mindig is egy fontos lépés volt egy új autó vásárlásakor. 2022 és 2023 évben sem szabad eltekinteni ettől. A helyzet az, hogy Magyarországon emelkednek a benzinárak és a járművet is úgymond el kell tartani valamiből, ami mellé még párosul az, hogy nem akarnak esni a vizsgadíjak sem. Idén sem lesz kedvezőbb az ára a műszaki vizsgának, viszont lesznek olyan szabályok, melyek pozitívan fognak hatni erre a mozzanatra. Lehetőségünk lesz mostantól, hogy amennyiben az előírt ott időpont előtt szeretnénk véghezvinni a műszaki vizsgát, azt minden további nélkül megtehetjük. Régebben az volt, hogy az előrehozott vizsgáért bizonyos összeget ki kellett fizetni, de már nincs ilyen rendelkezés, ami nagyban könnyít a gépkocsival rendelkezők helyzetén.

Bővebben: Műszaki vizsga 2022/2023 - Autó és motor műszaki
Hozzászólás (3 Hozzászólások)

Az autósok is hozzájárulhatnak a kátyújavítási munkákhoz

defektAz autósok körében nagyon ismert a téli utak mellett, mint veszélyforrás a rengeteg kátyú. A kátyúk veszélyesek, mivel képesek az autóban, esetleg a sofőrben is kárt tenni. Ahhoz, hogy megfelelően ki tudják kerülni a kátyúkat, vezetés technikával kapcsolatos ismeretekre is érdemes szert tenni, hogy minél rutinosabban álljunk neki kerülgetni ezeket a veszélyes tényezőket. A sofőrök még azt is megtehetik kátyú vadászat keretében, hogy segítenek megtalálni azokat az utat javító egységek számára, így nagy szolgálatot téve autós társaiknak. Létezik egy amolyan kátyú bejelentő honlap, amit áprilisban indítottak el. Mindezidáig 12000-en vették igénybe szolgáltatásait, ráadásul a szomszédos országból is sokan látogatták már fel erre az oldalra. Körülbelül 500 hibára derült fény fotók segítségével országszerte. Ráadásul már sok kátyú ki lett javítva ennek köszönhetően. A közvélemény kutatásban részt vettek szerint 30%-nak okozott már kellemetlenséget a kátyúk tömkelege az utakon. Körülbelül 200 millió forintnyi kárt térítettek meg már az autósoknak ezen a jogcímen.

Bővebben: Az autósok is hozzájárulhatnak a kátyújavítási munkákhoz
Hozzászólás (0 Hozzászólások)

További cikkeink...