biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Tervezői felelősségbiztosítás - online árajánlat kérés

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

tervezoi felelossegbiztositasA tervezői felelősségbiztosítás azok közé a biztosítási termékek közé tartozik, amelyek kevésbé ismertek, és így viszonylag kevesen is használják. Olyan országokban, ahol a munkakultúra, a pénzügyi kultúra magasabb szinten van, ott természetes a vállalkozók számára, hogy a tevékenységükkel járó kockázatot, a minimálisra kell csökkenti, amelynek egyik legjobb módja a biztosítások kötése. A tervezői felelősségbiztosítás is ezt a célt szolgálja, vagyis, hogy védje a biztosítottat a tevékenységéből adódó káresemények negatív hatásaitól. Ismerkedjünk meg ezért egy rövid összefoglalás erejéig, hogy melyek a tervezői felelősségbiztosítás legfontosabb tudnivalói.

Online árajánlat kérés itt!

Standard helyzetben a tervezői felelősségbiztosítás határozott, vagy határozatlan időre köthető. A módozatok között található az a lehetőség, hogy a felelősségbiztosítással a saját kárát térítteti meg a biztosítóval, míg másik esetben a biztosított személy tevékenységéből, 3. személynek keletkezett kárát fizeti a biztosító. Ebből az is látható, hogy a tervezői felelősségbiztosítás anyagi jellegű károk biztosítására szolgál, azaz például bűncselekményből adódó kárt nem térít a biztosító. Külön kell a célcsoportok szempontjából választani azokat a vállalkozásokat, amelyek teljes vagyonukkal felelnek az okozott kárért, illetve azokat, amelyek jellemzően csak a társaság vagyonának, illetve törzstőkéjének az erejéig vonhatók kártérítési felelősség alá. Az első körbe tartoznak az egyéni vállalkozók, és a betéti társaságok, míg a másodikba a kft-k, és a részvénytársaságok. Jellemzően a tervezők óriási károkat tudnak okozni.

Gondoljunk csak a példa kedvéért egy olyan esetre, amikor elhibázzák a statikai számításokat és az épület összedől, amelyet terveztek. Ebből kitűnik, hogy a biztosítás megkötése az építtetőnek legalább akkora érdeke, mint magának a tervezőnek. A tervezői felelősségbiztosítás jellegéből adódóan önrészt is tartalmaz, elsősorban a biztosítási csalások elkerülése érdekében. A határozott időre kötött felelősségbiztosítás általában 1 évre szól, és annak díjazását is előre egy évre kell kifizetnie a biztosítottnak. Határozatlan biztosítás esetén is jellemzően éves rendszerességű a díjfizetés, amely tartalmazhat kedvezményeket is. A biztosítás összegéről a szerződésben egyeznek meg a felek, azaz abban szerepeltetik, esetleges káresemény esetén mennyit fizet a biztosító. Jellemzően a biztosító azt is ki szokta kötni, hogy hány alkalommal fizeti az esetleges kárt. Vegyünk egy példát. A keret maximum összege legyen 50 millió Ft, az egy káresemény esetén fizetendő kártérítés maximum 30 millió Ft, és 3 alkalommal fizessen a biztosító. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az első káresemény esetén, kifizeti a biztosító a 30 millió Ft-ot, majd a másodiknál a fennmaradó 20 milliót, akkor a harmadik káreseménynél már nem fizet egy fillért sem, mert a keret elfogyott. Ugyancsak vigyázni kell ebben az esetben arra is, ha például mind a három káresemény 5 millió Ft kifizetésére kötelezi a biztosítót, hiába messze nem érte el a keretszámot a kifizetett biztosítási összeg, a biztosító a 4. káreseményt már nem fizeti, mert 3 alkalommal teljesítette a kifizetési kötelezettségét. A lényeg, hogy a biztosítás megkötésekor nagyon jól át kell a biztosítottnak gondolni a feltételeket. Ezért fontos a tervezői felelősségbiztosítás legfontosabb tudnivalóit megismerni teljes részletességgel.