biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás átvitele másik autóra - Hogyan működik?

Kérjük értékeljen minket...
4.85 of 5 - 104 votes
Thank you for rating this article.

Az embereknek van egy olyan tévképzete, hogy velük nem történhet semmi olyan baj, amelyre előre kellene készülnie. A baj mindig mással történik szerintük. Másnak a házat rongálja meg a vihar, viszi el az árvíz, vagy a belvíz, mást ér baleset, és ehhez hasonlók. Amikor pedig mégis bekövetkezik a baj, akkor kapkodnak fűhöz-fához. Sokan a maguk kárán tanulják meg, hogy előre kell gondolkodni, azaz biztosítani kell azokat az értékeket, amelyek számukra fontosak, illetve amelyek elvesztése, sérülése komoly veszteséget jelentenek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a biztosításokat meggondolás nélkül használjuk, azaz megkössük őket, ha kell, ha nem, hanem, hogy az életünkhöz, illetve a szükségleteinkhez igazítva kössük meg őket.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A biztosítások egyik legismertebb tagja a kötelező felelősségbiztosítás, amely alapfeltétele annak, hogy egy gépjármű részt vehessen a közúti forgalomban. A kötelező biztosításnál a teljes kockázatot a biztosító vállalja, azaz nincs önrész. A mi biztosítónk nem a mi kárunkat fizeti ki egy baleset esetén, amelyet mi okoztunk, hanem a vétlen félét, azaz 3. félnek okozott kár esetén a biztosító fizet helyettünk. A kötelező biztosítás része a bonus-malus rendszer, amely nagymértékben befolyásolja a biztosítás díjazását. Határozatlan időre kötik, az érvényessége 1 év. Biztosítót váltani alapesetben az évforduló napján lehet minden évben egyszer, melynek meg van a saját ügymenete.

Nézzük meg, hogy a kötelező biztosítás átvitele másik autóra, milyen szabályozás szerint történik. Előzetesként tudni kell, hogy a bonus-malus rendszer személyhez kötődik, és nem a gépjárműhez. Ez azt jelenti, hogy a gépjármű eladása esetén a besorolás nem megy át a gépjárművel együtt az új tulajdonoshoz. Amennyiben az értékesített gépkocsi helyett az illető új gépkocsit vásárol, akkor az arra megkötött kötelező biztosítás díjazásánál érvényesítheti a bonus-malus besorolását. Abban az esetben, ha az értékesítés után nem vásárol azonnal másik gépkocsit valaki, akkor 2 évig megmarad a besorolása- kivéve, ha díjnemfizetés miatt szűnik meg a biztosítás-, és amennyiben ez alatt az idő alatt bármikor vásárol másik gépjárművet, akkor a besorolása megmarad, és érvényesíthető függetlenül attól, hogy a régi biztosítójánál marad, vagy esetleg egy másik biztosítónál köti meg a felelősségbiztosítást.

Abban az esetben, ha valakinek már van egy élő szerződése, akkor az új gépjárműre kötött biztosításnál nem érvényesíthető a besorolás, hanem A00 besorolás szerint kell megkötni a kötelező felelősségbiztosítást. Ezt nevezik párhuzamos üzemeltetésnek. Abban az esetben, ha a párhuzamosan működtetett gépjármű értékesítésre kerül, akkor a bonus-malus besorolás áthozható a párhozamosan működtetett gépjárműre. Fontos, hogy a második gépjárműre megkötött felelősségbiztosításnál 90 napon belül igazolást kell kérni a párhuzamosan működtetett gépkocsi biztosítójától. Ellenkező esetben visszamenőlegesen A00 helyett M04-es besorolásba kerül az üzembentartó a második biztosítás díjazásának megállapításánál.