biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Kötelező biztosítás díjszámoló

Kérjük értékeljen minket...
3.92 of 5 - 398 votes
Thank you for rating this article.

Számolja ki kötelező biztosításának díját! Ha elakadna, vagy kérdése van, hívjon minket - 06-70-7030-860

Kötelező biztosítás kalkulátor - Itt számolhatja ki a kötelező biztosítását azonnal, ahol meg is kötheti a kgfb szerződését online kedvezménnyel.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás 

Ha a 2009. évi LXII. törvény értelmében már úgyis kötelező megkötni ezt a biztosítást, nem mindegy, hogy a piacon lévő biztosító társaságok közül melyiket választjuk. A könnyebb ügyintézés miatt fontos, hogy ismert legyen, viszont senki sem szeretne a szükségesnél több pénzt kiadni. Márpedig az éves szinten akár több tízezer forintos árkülönbözet létező jelenség, és nem feltétlenül minőségbeli eltérés következménye. Egy kis utánajárással, kalkulátor segítségével könnyen megtalálhatjuk azonban a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

A kötelező biztosítás, mint felelősség típusú biztosítás, a gépjármű üzemeltetése közben másnak okozott kárt téríti meg. A közúti forgalomban csak érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező gépjármű: személygépkocsi, motorkerékpár, teherautó, lakókocsi, utánfutó, rendszám nélküli robogó és mezőgazdasági jármű vehet részt. Súlyos következményekkel járhat, ha a közúti közlekedésben résztvevőnek nincs kötelező biztosítása. Ezért már mielőtt elhoznánk gépjárművünket a kereskedőtől, érdemes egy szerződésre szert tennünk. Online bármely társaság ajánlatát megtekinthetjük. A kereskedőnél viszont nem biztos, hogy a legszerencsésebb ajánlatba futunk bele. Picit előre gondolkodva érdemes már egyúttal a Casco biztosítást is megkötni. Együttkötéssel ugyanis jelentős kedvezményekre tehetünk szert. Sokan nem tudják, hogy nem csak Casco-kötelező kombinációban él az árengedmény. Ugyanannál a biztosítónál az újonnan kötött vagy már meglévő lakásbiztosításunkkal is nagyon jól járhatunk.

Van még egy eset, amikor kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötnünk. Ez a biztosítóváltásnál történik meg. Biztosításunk pontosan egy évig él. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint az a nap tekintendő biztosítási évfordulónak, amikor szerződésünk lejár. Azok a biztosítások, amik év vége felé járnak le, no-vember végéig mondhatók fel, míg az év közben esedékes, a lejárat előtt legfeljebb 60, legalább 30 nappal. Tehát a felmondó nyilatkozatot legkésőbb a szerződés lejárta előtt 30 nappal meg kell küldeni a jelenlegi biztosítónak, csak utána választhatunk másikat. Ez a biztosítóváltás évente csupán egyszer lehetséges. Azonban még szerződésbontás előtt érdemes a biztosító társaságok ajánlatait összevetni, és csak akkor váltani, ha kedvezőbb biztosítást találunk.

A 2010 előtt vásárolt gépjárművek évfordulója egységesen január 1-jén van, tehát az előző biztosítás felmondása december 1-ig lehetséges. A 2010-ben, vagy később vásárolt járművek évfordulója a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás életbe léptének keltezésével egyezik meg. Ettől kell a 30 napot visszaszámolni. Amennyiben már nincs szükségünk a biztosításra, mert eladtuk járművünket, a befizetett biztosítási összeget időarányosan visszakapjuk. Mindenképp ügyelni kell azonban arra, hogy a biztosítás felmondása csak írásban lehetséges. Ha nem érkezik be időben a nyilatkozatunk, és erről mit sem tudva nem fizetjük a még életben lévő biztosítási díjunkat, fedezetlenségi díjat róhatnak ki ránk, ami akár az éves díj többszöröse is lehet. Ez azért következhet be, mert a fel nem mondott biztosítás automatikusan tovább él. Ha el akarjuk kerülni az ilyen és ehhez hasonló kellemetlen helyzeteket, forduljunk biztosítási brókerhez, aki a meglévő biztosítás felmondásában és az új, sokkal kedvezőbb megkötésében is segíteni fog. Ne felejtsük el felmondólevelünkhöz csatolni személyes adatainkat, a jármű adatait, a meglévő, egyben felmondásra kerülő szerződésünk számát és a kötvényszámot. Ha bizonytalanok lennénk, inkább érdeklődjünk az ügyfélszolgálaton, hogy elegendő dokumentumot küldünk-e be a biztosító társasághoz. Az ügyfélszolgálati átvételi igazolást, a tértivevény szelvényt és az ajánlott levélről szóló igazolást feltétlenül meg kell őriznünk. Ezzel tudjuk igazolni, hogy megtettük a szükséges lépéseket. Ha valamiért mégiscsak a régi biztosítónál marad gépjárművünk, jobban járunk, ha fizetjük a megajánlott díjat. Csak így kerülhetjük el a fedezetlenségi díjat.

Az éves biztosítási tarifát több tényező befolyásolja. Elsősorban az autó teljesítménye, márkája, a gépjármű kora, másrészt az üzembentartója. Nem mindegy, hogy ki használja a gépjárművet, mennyire tapasztalt vezető. Az is számít a díjkalkulációnál, hogy az üzembentartó milyen munkát végez és hol, nyugdíjas vagy aktív korú. További díjcsökkentő tétel lehet, ha köztisztviselő, közalkalmazott, ha családos, illetve ha a választott biztosítónál casco, élet- vagy lakásbiztosításunk is van, amit online vagy csoportos díjbefizetéssel rendezünk.

Ha az üzembentartó okozott már balesetet, az éves díj a bonus-malus rendszer alapján kerül besorolásra, azaz a vezető nem kap kedvezményt, sőt még pótdíjat is kénytelen fizetni. Ezzel szemben a balesetmentesen közlekedőket jutalmazzák. A kezdő üzembentartók A00 besorolása biztosítási időszakonként lép előre egy-egy fokozatot a besorolási ranglétrán. Minél tovább sikerül valakinek kármentesen közlekednie, annál nagyobb díjkedvezményben részesül.