biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű átírás halasztása - Lehetséges?

Kérjük értékeljen minket...
4.83 of 5 - 72 votes
Thank you for rating this article.

Lehet-e halasztani a gépjármű átírást? Mikor kell kifizetni a gépjármű átírási költséget, tehát a vagyonszerzési illetéket? Lehet-e halasztani a gépjármű átírást? Van-e illetékmentesség az átírás-, vagyonszerzési illeték tekintetében?

Gépjármű vásárláskor, illetve átíráskor vagyonszerzési illetéket  – átírási költséget – kell fizetni, akár új, akár használt autót veszünk. Most már az illetéket a jármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett, kilowattban kifejezett teljesítménye alapján kell megfizetni, valamint a gépjármű életkorától is függ az illeték mértéke. A törvény szerint a gépjármű átírásra nincs halasztás, azt az előírt időn belül el kell végezni, vagyis az adásvételi szerződés megkötésétől számított 15 napon belül el kell indíttatni az eljárást. Ezt az előírt határidőt nem ajánlatos túllépni, ugyanis igaz, hogy a kérelem alapján a hatóság elvégzi az új tulajdonjog bejegyzését és kiadja a forgalmi engedélyt, elindítja a törzskönyv elkészítését, de a késedelemről a rendszer automatikus tájékoztatást küld a hivatalnak, ami alapján a késedelmes bejelentés miatt az illetékhivatal szintén automatikusan mulasztási bírságot szab ki, mely 20 ezer forinttól akár  100 ezer forintig is terjedhet a késedelmes napok számától függően.

Egyedül a kizárólag elektromos hajtómotorral működő gépjárművek tulajdonosai örülhetnek, mert ezekre a járművekre teljes illetékmentesség vonatkozik.