biztoshely biztositas

Gépjármű átírás halasztása - Lehetséges?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Lehet-e halasztani a gépjármű átírást? Mikor kell kifizetni a gépjármű átírási költséget, tehát a vagyonszerzési illetéket? Lehet-e halasztani a gépjármű átírást? Van-e illetékmentesség az átírás-, vagyonszerzési illeték tekintetében?

Gépjármű vásárláskor, illetve átíráskor vagyonszerzési illetéket  – átírási költséget – kell fizetni, akár új, akár használt autót veszünk. Most már az illetéket a jármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett, kilowattban kifejezett teljesítménye alapján kell megfizetni, valamint a gépjármű életkorától is függ az illeték mértéke. A törvény szerint a gépjármű átírásra nincs halasztás, azt az előírt időn belül el kell végezni, vagyis az adásvételi szerződés megkötésétől számított 15 napon belül el kell indíttatni az eljárást. Ezt az előírt határidőt nem ajánlatos túllépni, ugyanis igaz, hogy a kérelem alapján a hatóság elvégzi az új tulajdonjog bejegyzését és kiadja a forgalmi engedélyt, elindítja a törzskönyv elkészítését, de a késedelemről a rendszer automatikus tájékoztatást küld a hivatalnak, ami alapján a késedelmes bejelentés miatt az illetékhivatal szintén automatikusan mulasztási bírságot szab ki, mely 20 ezer forinttól akár  100 ezer forintig is terjedhet a késedelmes napok számától függően.

A gépjármű átírási – vagyonszerzési – illetéket öt évre visszamenőleg meg kell fizetni, ez után évül csak el. Hogy lehet-e halasztani a gépjármű átírást, az elég sok összetevőtől függ, de hogy érdemes-e az illetékfizetést elhúzni az nem biztos, mert átírás elmulasztása esetén maximum a vagyonszerzési illeték duplája is kiszabható. Ha valaki mindenképpen arra kényszerül, hogy elhalassza az átírást, akkor erre a legjobb megoldás, ha ideiglenese kivonatja gépjárművét a forgalomból erre az időszakra nem kell illetéket fizetni.

Egyedül a kizárólag elektromos hajtómotorral működő gépjárművek tulajdonosai örülhetnek, mert ezekre a járművekre teljes illetékmentesség vonatkozik.

 

Kérdése van? Tegye fel nekünk! Szakértőnk rövidesen megválaszolja.

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-7030-860