biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

A Brexit és a biztosítók

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.


Az európai piacokhoz jelenleg útlevéllel (passporting rights) kapcsolódik a mintegy 60 milliárd font méretű londoni vállalati biztosítási piac. A Brexit után ez a jog eltűnik, ezért a biztosítóknak, ha tovább szeretnének működni,  más székhelyet kell keresniük az EU-n belül. Mark Weilt,  a Marsh nemzetközi alkuszcég nagy-britanniai vezérigazgatója szerint: “Fennáll a kockázata, hogy az iparág kifut az időből. A biztosítók Londonhoz hasonló, tehetségekkel és szabályozói rugalmassággal rendelkező helyeket keresnek maguknak. Ezeknek a helyeknek azonban nincs elég "szávszélességük", a helyi szabályozók nincsenek kellően felkészülve a kérelmek elbírálására.”


brexit biztositok

Mindez rengeteg bonyodalmat okozhat a biztosítóknak, különösen az új termékportfóliók, kárrendezési szabályok kialakítása során.

Még úgy is elég nagy a kockázata, hogy nem tudják időben befogadni a Londonból érkező biztosítókat, hogy számos európai felügyelet  készül a rohamra. Az ír jegybank például  25%-kal növelte biztosítási divíziójának létszámát. Valószínű, hogy mégsem lesz elég az idő a költözésre, hiszen az 50. cikkely aktiválásával, a jövő hónapban megkezdődik a kilépés, és innentől fogva  a legjobb esetben is csak két év marad a fent említettekre a biztosítóknak.

Dublin, Málta, Luxemburg és a holland nagyvárosok kerülhetnek a biztosítók szempontjából hamarosan a figyelem középpontjába, de a frankfurti és a párizsi bankokra is hamarosan sokkal nagyobb teher nehezedhet.