biztoshely biztositas

A CIG Pannóniát 20 milliós bírsággal sújtották

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Kérjük értékeljen minket...
még nem értékelték
Thank you for rating this article.


A Magyar Nemzeti Bank közölte, hogy „a részére vezérügynöki tevékenységet végző társaság felügyeleti biztosításközvetítői nyilvántartásba való bejelentésének és vezérügynökként való engedélyezésének elmaradása miatt” 20 millió forintos bírságot vetett ki a CIG Pannónia Biztosítóra.

Az MNB hivatalból folytatott célvizsgálatot a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél illetve annak Olaszországban nyújtott, határon átnyúló tevékenysége, valamint ezzel összefüggésben a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működésére vonatkozóan.

A jegybank definiálta a vizsgálat után, hogy a CIG Pannónia Biztosító nem tette meg a törvényben előírt, ilyen esetben szükséges bejelentését az MNB számára az adott társaságról és nem vetette fel a biztosításközvetítői felügyeleti nyilvántartásba, sőt a saját közvetítői belső nyilvántartásában sem publikálta. A biztosító az MNB előzetes engedélye nélkül bízta meg vezérügynöki teendők ellátásával a társaságot. Ezeken túlmenően az MNB célvizsgálata belső szabályozási hiányosságokat, pontatlanságot is feltárt és az ügymenet kiszervezésével összefüggésben bejelentési késedelmet állapított meg.

A Nemzeti Bank kötelezte a biztosítót az ide vonatkozó jogszabályok betartására, utasította a jogszabályszerű működésre, és 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a felfedett hiányosságok miatt.

A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülményként került számításba, hogy a CIG Pannónia egy, nagy horderejű üzletviteli jogkörrel megbízott biztosításközvetítővel kapcsolatosan felejtette el a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettségét. Ez oly alapvető feltétel amúgy is, mármint a megbízott biztosításközvetítők felügyeleti rendszerben történő rögzítése, hogy fokozottan súlyos jogszabálysértésnek minősül a biztosítási piac átláthatósága és biztonságos működése szempontja alapján. Enyhítő körülménynek tekintették, hogy a kiszervezési közjogi szabályrendszernek részben eleget tett a CIG Pannónia és az érintett társaság között fennálló jogviszony.

Kérdése van? Tegye fel nekünk! Szakértőnk rövidesen megválaszolja.

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-7030-860