biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

A kereskedők jutalékai drágítják a gépjárműhiteleket?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

draga gepjarmu hitelekManapság már a gépjárműhitelek javát a kereskedők közvetítésével lehet elérni, amelybe természetesen belekalkulálják a saját kereskedői jutalékukat is. Az alkusz cégek véleménye alapján főként ez az oka, hogy drágák a gépjárműhitelek, pedig ennél a szolgáltatásnál is érdemes lenne a széles körben munkálkodó alkuszok szolgáltatásait, ezzel jócskán olcsóbb kölcsönöket vehetnének igénybe az autósok. A nyugat-európai országokban az autófinanszírozás már sokkal előbbre tart, mint nálunk, náluk három – közel egyenlő – részre oszlik a finanszírozás. A gépjármű egyik részének finanszírozását közvetíti az autókereskedő, egy másik részét finanszírozza hitelként az ügyfél bankja, a harmadik rész közvetítésébe pedig beszállnak az alkusz cégek. Nálunk pillanatnyilag a teljes finanszírozás kilencven százaléka zajlik a kereskedőn keresztül.

A magyar alkuszok szövetsége végzett egy felmérést, tesztet, ahol 18 kereskedőt bevonva a felmérésbe, ajánlatot kértek két millió forint összegű hitelre, forintalapon, öt éves futamidővel. Az eredmény szerint 42 ezer forintos havi törlesztőrészlet volt a legkevesebb ajánlat, a legmagasabb pedig 62 ezerre rúgott. A legkisebb összegű ajánlat 10 százalékos kamattal volt számolva és tartalmazott kereskedői jutalékot külön. Végül is a teljes felmérés átlagaként 52.343.- Ft-os részlet jött ki, ami viszont a kamaton felül magában foglalt hozzávetőlegesen 300 ezer forintos kereskedői jutalékot.

Az alkuszi oldalak egy részén ma már a finanszírozók ajánlatai is elérhetők és áttanulmányozhatók, ugyan olyan módszer szerint ki lehet választani közülük a legjobbat, mint a biztosítási kalkulátorral a megfelelő módozatokat. Így Önnek, mint ügyfélnek módja van arra gépjárművásárlás előtt, hogy alaposan tájékozódjon a lehetőségekről és ekkor biztosan nem éri olyan kár, minta felesleges pénzkifizetés.

Bizonyára nem kizárólag a kereskedők jutalékai drágítják a gépjárműhiteleket, hiszen ehhez sokban hozzájárult az elmúlt időszakban a devizahitelek robbanásszerű megdrágulása, a kamatok mértékének megnövekedése, de nem segít ezen a helyzeten a kereskedői magas jutalék sem, mert itt a siralmas eredmény, az elmúlt öt év alatt mintegy százezer autó került vissza a kereskedőkhöz azért, mert a tulajdonos nem tudta a hitelt tovább fizetni. Ez összesen több, mint 200 milliárd forint kintlévőséget jelent a kereskedőknek, tehát ők maguk is igen rosszul járnak ezzel az üzleti szemlélettel.