biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

A kötelező biztosítás mire fizet, mit fedez és mikor nem fizet?

Kérjük értékeljen minket...
4.90 of 5 - 243 votes
Thank you for rating this article.

kotelezo mikor mire kinekA kötelező biztosítás fontosságának kihangsúlyozása elengedhetetlen. Nem csak azért, mert ez egy nagyon lényeges és fontos biztosítás mindenkinek aki rendelkezik gépjárművel. A kötelező biztosítás azért fontos, mert ez a módozat arra való, hogy fedezze azt a kárt amit mi okoztunk az elszenvedettnek. A kötelező biztosítással, ha felkeresünk egy biztosítással foglalkozó céget akkor ők kötelesek azt megkötni velünk. A biztosító nem fizet végtelen összeget ki, ez lehet 500 millió forintos határ dologi kár esetében. Személyi káreseteknél pedig 1600 millió forintig terjed ki ez az összeg.Számolja ki itt a kötelező biztosítását!


Hogy a kötelező biztosítás mire fizet, az természetesen a vonatkozó biztosítási jogszabályok szerint történik minden esetben. Számíthatunk rá, hogy azonban a biztosítónk kizárólag olyan esetekben téríti meg a károsultnak a biztosítási összeget, amikor teljes biztonsággal megállapítható, hogy ügyfele, tehát a kárt okozó személy egyértelműen felelősségre vonható a károkozás kérdésében. Amennyiben  ez valóban így van, abban az esetben a kötelező felelősségbiztosításban vállaltak szerint megtérítik a jogos kárigényt, hogyha azok a kötelező biztosítási szerződésben feltüntetett jármű üzemeltetésével összefüggő, ez által okozott káresemény nyomán lépett fel.

A biztosító kötelező biztosítás tekintetében abban az esetben nem fizet, hogy ha a gépjárműben lévő műszaki cikkekben és alkatrészekben kár keletkezett. Ráadásul ha ezeket az eszközöket nem személyi használatra alkalmazzák, akkor sem érvényes a kockázatviselés. Toxikus vagy sugárzó anyagok hatására történő kár esetén sem nyújt fedezetet a kötelező, valamint A legkiemeltebb eset, hogy nem fizet a biztosító az, amikor tudjuk, hogy milyen veszélyes környékre lépünk be, tehát tisztában vagyunk a kockázattal. Ilyen például a  háborús övezetekbe való belépés vagy lázadások helyszínei esetleg demonstrálások területe. Nagyon fontos tudni, hogy amikor olyan járművel okozunk kárt, melyre az adott időpontban ki van vonva a forgalomból, a biztosítónak nincs kockázatviselési felelőssége, és akkor sem lehet biztosítási összeg kifizetésére számítani, amikor egy olyan munkagép a kár okozója, mely az esemény bekövetkezésekor nem volt  közúti forgalom részese.

A kötelező biztosítás fedezete nem terjed ki a károkozó járművében az adott időpontban elhelyezett tárgyakra, kivéve, hogyha ezek az járműben utazók valamelyikének személyes használati tárgya. Egyáltalán nem fizet a biztosító a kárt okozó gépjárművében keletező károkra, valamint az olyan esetre sem, amikor a kár egy álló járműre való felrakodás, illetve lerakodás idején keletkezik, nincs fedezet olyan eseményre, mely a gépjárművel való versenyen, vagy ezzel összefüggő edzésen következik be. Kizáró eset az is, amikor a káresemény baleset nélkül, környezetszennyezettségből adódóan keletkezik.

Van olyan eset, amikor a károkozó személye nem ismert, a kárt okozó gépjármű beazonosíthatatlan, így nincs adott kötelező biztosítás, mely alapján a károsultnak valamely biztosító megtérítené a kárát. Ilyenkor a kártalanítási számla vezetőjét  kell felkeresnünk, ez az intézmény megfizeti a kártérítésre szóló biztosítási összeget, majd amennyiben a későbbiek folyamán az elkövető megkerül esetleg, akkor a valódi károkozó biztosítójától ezt az összeget bevasalják.

Minden járművezetőnek fontos tudnia, hogy a kötelező biztosítás csakis azokban az esetekben téríti meg az általunk okozott balesetben a károsultnak a pénzt, ha az adott időben alkohol befolyása alatt nem álltunk, vagy, ha nem álltunk kábítószer és gyógyszer hatása alatt, hogyha érvényes és rendezett gépjármű felelősségbiztosítással rendelkeztünk. A viták elkerülése végett egy sajnálatos részünkről előidézett baleset idején amennyiben van rá mód, mindent fényképezzenek le és írjanak föl a későbbi ügyintézés folyamatosságának fenntartása végett.