biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

A rendőr már nem kérheti a kgfb igazolást

Kérjük értékeljen minket...
4.33 of 5 - 6 votes
Thank you for rating this article.

Az idén a második félévtől érvénybe lép az a szabály, mi szerint a rendőr már nem kérheti a kgfb igazolást. Az Egyszerűsített Program elfogadásával megszűnik az az elvárás, hogy a kötelező biztosítás befizetését igazoló csekket, más igazolást magunkkal kelljen hordani, erre egy igazoltatás során már nem lesz szükség. Az új törvény már az év közepétől megszünteti a rendőri intézkedésnek erre vonatkozó részét, tehát az igazoltató rendőr nem kötelezheti az autóst a befizetés igazolására.

Ez persze senkit nem mentesít az alól a kötelezettség alól, hogy érvényes kötelező biztosítási szerződéssel rendelkezni kell és e nélkül továbbra sem lehet a közúti közlekedésben részt venni, ileltve ennek hiánya súlyos büntetést vonhat maga után. Az igaz, hogy a kötelező megléte ezidáig sem volt rendszeresen az ellenőrzések tárgya, inkább akkor került erre sor eddig, ha egy baleset történt, vagy ha a rendőrség széles körű, általános ellenőrzést tartott.

Annak ellenére azonban, hogy a rendőr már nem kérheti a kgfb igazolást a jövőben, mégis megnyugtatóbb, ha kéznél van, hiszen amikor sajnálatos módon történik egy káresemény, a jövőben is a befizetés vagy esetleg az érvényes kötvény bemutatásával tudjuk élő biztosításunkat igazolni, főleg olyankor, amikor rendőri helyszínelés is szükséges az esemény során.

Az persze jócskán megkönnyíti a helyzetet, hogy manapság már egy telefonnal, vagy egy gyors internet eléréssel a biztosítóktól azonnal lekérdezhetők az adatok, többek között az is, hogy adott esetben a kárt okozó üzembentartónak van-e érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítása. Persze ez a módszer csak a nap bizonyos időszakában használható, így ha valaki tudja, hogy késő este, vagy akár hajnalban is úton lesz, egyszerűbb, ha a befizetésről szóló csekket magánál tartja.

Annak ellenére, hogy a rendőr már nem kérheti a kgfb igazolást, a továbbiakban nem változik az a szabály, mi szerint egy adásvételsorán, illetve műszaki vizsgánál a hatóság természetesen ez után is ellenőrzi a kötelező biztosítás meglétét.