biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Autó eladás menete, bejelentése 2024/2025

Kérjük értékeljen minket...
4.94 of 5 - 96 votes
Thank you for rating this article.


Autó eladás menete, bejelentése - Míg korábban a vevők számát nagymértékben korlátozta a szélvédő mögött elhelyezett „eladó” felírat, vagy éppen az adott újságban megjelenő hirdetés, jelenleg már -az internet korában- viszonylag gyorsan, széles kör részére tudjuk meghirdetni az eladásra kínált járművűnket, fotókkal illusztrálva.

Ahhoz, hogy a megjelenő hirdetésünk vonzó is legyen, érdemes több időt szentelni az ajánlat összeállítására, ahol az autó értékesítésével feleslegessé váló téli/nyári gumi szettekről, birtokunkban lévő pótalkatrészekről, illetve a gépjárművön végzet átalakításokról is említést tehetünk, a hitelesség kedvéért akár fotókkal dokumentálva is.


Természetesen az autó minden oldaláról, az utastér (kárpitok, kormánykerék, pedálok, kapcsolók) állapotáról is javasolt fotót feltölteni, kiemelve az autó -egyébként szemmel is látható- mechanikus hibáit, ezzel elkerülve a felesleges köröket, hogy olyan vevő jelöltekkel már ne kelljen tárgyalni, akiknél az adott sérülés már kizárja a szerződéskötést. Az előttünk sem ismert rejtet hibák kizárása érdekében javasolt márkaszervizben átvizsgáltatnia a gépjárművet, amely növeli a bizalmat. Célszerű, ha az eladó előre tisztázza magában azt a minimális árat, ami alatt már nem hajlandó szerződéskötésre, illetve ha nincs alku, azt mind szóban, mind a hirdetésben hangsúlyozni kell.

Ha létrejön az üzlet, akkor az adásvételi szerződést 2-2 példányban kell megírni, amit célszerű a helyszínen kitöltve (az előre megírt adásvételi szerződés nem túl elegáns megoldás) ügyelve a számelírások mellőzésére, továbbá átadandó a jármű törzskönyve, a jármű forgalmi engedélye, a jármű kulcsa, pótkulcsa és ha van, akkor a szervizkönyvet. Az eladás tényén túl, az átadás tényét óra percre pontosan is rögzíteni szükséges az átadást követő, de még az átírást megelőzően elkövetet, közlekedési szabálysértés vagy meg nem fizetet úthasználati díjak szankciója miatt.

Az adásvételi szerződést 8 napon belül be kell mutatnia az Okmányirodában (Kormányablakban), célszerű ezt a vevővel együtt megtenni, és a biztosítónk felé is jelezni kell az értékesítés tényét, hogy az előre befizetésre került kötelező biztosítási díj, érdekmúlás címén visszautalásra kerülhessen.