biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Az elmaradt kötelezőt ki kell fizetni?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 31 votes
Thank you for rating this article.

Az elmaradt kötelezőt ki kell fizetni? Ha hosszú ideje nem fizetem a kötelező biztosítást, visszamenőleg rendezni kell-e? Kell-e fedezetlenségi díjat fizetni, ha nincs rendezve a kötelezőm? Van-e megoldás arra, hogy ne kelljen visszamenőleg megfizetni a kötelező biztosítás?

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!


Gyakran felmerülő kérdés, hogy az elmaradt kötelező ki kell-e fizetni visszamenőlegesen? Sajnos igen, ha valaki például egy egész éven keresztül nem fizeti a biztosítási díjat, azután új biztosítást köt, a fedezetlenségi díjat minden eltelt napra vonatkozóan meg kell fizetni, a gépjármű fajtájától és teljesítményétől függően, ami igen tetemes összeg. A személyautókra vonatkozóan a fedezetlenségi díj sávosan emelkedik, így a személygépkocsik esetében teljesítménytől függően 270 és 560 forint közötti díjat kell minden egyes olyan napra megfizetni, amikor nem rendelkeztünk érvényes kötelezőbiztosítási szerződéssel.

Egyértelmű tehát a kérdés, hogy az elmaradt kötelezőt ki kell-e fizetni, méghozzá igen rosszul járhat, aki ezt nem pótolja, mert egyszer csak azt veheti észre, hogy fedezetlenül közlekedik a forgalomban, mivel a biztosító felbontotta a szerződését. Sokkal rosszabbul járhatunk, ha a díjat nem rendezzük folyamatosan, mivel a fedezetlenségi díj jócskán többszörösére jön ki a biztosítási díjnak.

Van olyan eset amikor nem kell visszamenőleg megfizetni a kötelezőt, még pedig az, amikor a gépjárművet eladjuk, vagy átíratjuk más nevére. Ebben az esetben nincs visszamenőleges fizetési kötelezettség, hiszen az új tulajdonos, a saját nevére kell új kötelező biztosítási szerződést kössön, mégpedig a vásárlás napján.