biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Biztosítási adó lett a baleseti adó 2019 évtől

Kérjük értékeljen minket...
4.33 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.


A 2019-es évre meghirdetett adótörvény változásának eredményeképp január 1.-velmegszűnik a baleseti adó, melyet a biztosítási adó vált fel fokozatosan a kötelező biztosítási szerződések évfordulójával.


A biztosítási adó mértéke a biztosítási díj 23%-a, de maximum napi 83 Ft. Az új díjat, mely a díjfizetők szempontjából adósemleges (nem okoz sem bevételi többletet, sem forráskiesést), a biztosítási díj részeként kell majd megfizetni. A biztosítással kapcsolatos adóeljárási teendőket ezután is a biztosító társaságok látják majd el. Az érvényben lévő szerződéseket a változás nem érinti, csak 2019. január 1-től lép életbe az új szabályozás, olyannyira, hogy az idén, december 31-éig megkötésre kerülő azonnal induló kgfb szerződésekre még a régi szabályok szerint kell a baleseti adót befizetni. Mivel az adó mértéke nem lépheti túl a napi 83 Ft-ot, a nagyobb járművek tulajdonosainak a változás kimondottan kedvező. A MABISZ szerint alapvetően nem fognak változni az autó-sok terhei. Talán csak az alkatrészdíjak és a szervízelés díja emelkedhet némileg.

A Szövetség tájékoztatójában külön kitért arra is, hogy a biztosítással nem rendelkezőknek (kb. 86 ezer üzembentartóról van szó) milyen fizetési kötelezettségei vannak. Először is fede-zetlenségi díjat kell fizetni minden biztosítás nélkül eltöltött nap után. Ennek felszámolása a gépjármű teljesítményétől függően gépjárművek esetében akár napi 300-800 Ft, tehergépjár-művek esetében 2100-2600 Ft is lehet. Másodszor a biztosításmentes időszakban bekövetke-zett baleseti kárt a károkozónak kell megfizetni.