biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Cégautó adó

Kérjük értékeljen minket...
4.20 of 5 - 5 votes
Thank you for rating this article.

Cégautó adó 2013 2014Nem fog változni a cégautó adó előreláthatóan. Tehát a régebbi kétsávos rendszer helyett a kocsi környezetvédelmi besorolása és a kiló wattban kifejezett teljesítménye alapján állapítják meg a cégautó adót. Ezért csak ezt a két adatot kell megadni ahhoz, hogy ki tudjuk számolni a cégautó adó mértékét, mindezt egy hónapra vetítve.

A cégautó adónak az a lényege, hogy ha nem magáncélra van használva a gépjármű, hanem egy cég részéről, akkor az után adót kell fizetni. Olyan magánszemélyek is igénybe vehetik, akik magánautójuk használatát elszámoltatják cégük felé. Tehát, hogy ha van egy vállalkozásunk, akkor többszörösen át kell gondolni azt, hogy szeretnénk-e céges autót. Minden cég életében meg kell hozni bizonyos döntéseket, ez a döntés kiadással jár. Ezért kell átgondolnunk többszörösen, hogy miként szeretnénk befektetni a cégünkbe, kell-e nekünk céges autó vagy sem és akarjuk-e állni ennek a költségét. Ha átgondoljuk, akkor egy céges autó nem rossz gondolat, hiszen elég sok mindent véghez lehet vinni, mintha egy alkalmazott gyalogszerrel menne ügyintézni. Ráadásul marketing szempontjából is kiváló gondolat egy céges autó. Sőt háziorvosoknak is lehet céges autójuk, akik nem vezetnek útnyilvántartást, pontosabban cégautó adót kell fizetniük.

Persze ez több szempontból lehet előnyös és hátrányos is egyszerre, de igyekeznünk kell az előnyöket szem előtt tartani, és úgy döntést hozni ebben az ügyben. Ha teljesen tanácstalanok vagyunk és nincs a közelünkben olyan ember, akit meg tudnánk kérdezni akkor nyugodtan járjunk utána annak, hogy a cégautó adó hogyan, mekkora összegben és milyen feltételekkel kell megfizetni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy minden esetben annak kell fizetnie a cégautó adót akié a gépjármű. Nem lehet másra átruházni vagy nem fizetheti más, ezt nekünk kell állni és ezt nekünk kell megoldani. Persze nem könnyű arra gondolni, hogy plusz kiadást vállalunk és minden hónapban fizetnünk kell, de ennek a hasznosságát mindenkinek egyénileg kell eldöntenie. Egy cég indításakor számba kell venni az esetleges költségeket és manapság már a cégautó adó sem egy kihagyható dolog. Ezt minden hónapban be kell fizetni. Fiatal cégnél még nem érdemes rögtön az elején céges autót bérelni, mert amíg nincs biztos bevétel, addig lehet, hogy csak a kiadás oldalát fogja növelni.

A cégautó adó annyi lesz, mint az előző évben, legalábbis, ha nem áll be valami váratlan változás. E szerint ezekben az években is a cégautó adó mértéke a KW-ban megadott teljesítmény és a környezetvédelmi besorolás függvényében alakul. Amennyiben tehát megadjuk ezt a két adatot, már rögtön ki is lehet számítani az egy hónapra eső adót. Ennek nincs különösebb akadálya azért sem, mert mindkét fontos adatot megtaláljuk a forgalmi engedélyben. A két véglet az adó mértékére vonatkozóan 4400 és 7700 forint közé esik. Az alábbi táblázatban látható a cégautó adó mértéke az alább leírt adatok fényében:

cegauto ado 2016

Cégautó adót ezekben az időszakokban, mint eddig is minden olyan magán-, illetve jogi személynek be kell fizetnie, aki személyautó után költségelszámolást készít, ezért azok a vállalkozások, melyek céges autót használnak, minden esetben meg kell, hogy fizessék ezt az adónemet. Tehát gondoljunk bele, hogy ha van egy céges autó mennyire tudjuk kihasználni, mennyi költséggel jár, mert ugye a cégautó adón felül fenn kell tartani azt a bizonyos gépjárművet, tankolni kell bele karban kell tartani alkatrészeket kell benne cserélni vagy ha nagyobb baj történik akkor lehet hogy több a kiadás és persze a kötelező, valamint casco biztosítás díjáról sem szabad megfeledkezni. Hiszen köztudott, hogy főleg ha új autóról van szó, akkor biztosításokat kell kötni rá, ami mind mind azzal jár, hogy mélyebben nyúlunk a zsebünkbe. Ezek tudatában kell átgondolnunk minél alaposabban döntésünket és így meghozva élünk a lehetőséggel vagy pedig nem. Ha vannak fölösleges forrásaink, akkor csak jól járhatunk egy gépkocsival, mert gyorsabban tudjuk intézni ügyeinket és egyéb dolgokra is lehet használni.

Ön helyett nem dönthet senki, de tanácsot tudunk adni, hogy hogyan tudja a legkisebbre csökkenteni az autó körüli kiadásokat és ezzel leredukálja a költségeket. Igyekezni kell minden olyan dolgot hanyagolni a kocsi körül, ami felesleges lehet például a felesleges benzinfogyasztás, felesleges műszaki változtatások vagy az ehhez hasonló dolgok elhagyásával lehetséges spórolni. Reméljük, hogy el tudja dönteni, miként alakuljon a cégautó adó sorsa az ön cégénél, és ha arra jut, hogy megéri fizetni akkor nem járhat olyan rosszul, cserébe kap egy szállító eszközt, amit többen tudnak majd használni. Viszont ha nincs felesleges pénz a zsebében és sok helyre kell, akkor nem érdemes ezért céges autót alkalmaznia, mert csak nőnek a kiadásai és lehet, hogy az a pénz olyan helyre is mehetne, ami sokkal jobban megérné. Ezért döntse el, hogy hogyan választ és reméljük, most már tudja, hogy mi az a céges autóadó, s ha legközelebb meghallja ezt a kifejezést, akkor másoknak is tud majd segíteni a megfelelő döntésben. Oldalunkon nem csak az alapinformációkhoz tud hozzájutni, de természetesen e témakörben is működtetünk egy remek kalkulátor programot, mellyel két perc alatt ki tudja számolni,hogy adott céges gépkocsi után mekkora összegű adót kell majd fizetnie 2016 években.


ELŐZMÉNYEK - Cégautó adó 2013 évben - előzmények...

A
cégautó adó 2013 - 2014 évi kötelezettség azokra a személygépjárművekre is vonatkozik, amelyek tulajdonosa olyan magánszemély, akinek gépkocsija használatára vonatkozóan a számviteli törvényben előírtak szerint ráfordítást, költségeket számol el a vállalkozás, illetve tételes költségelszámolással költségeket, értékcsökkenési leírást alkalmaznak.

A cégautó adó 2013-ban sem fizetendő azonban a kizárólag elektromos hajtómotorral működő személygépkocsik után.

A cégautó adó 2013 - 2014 évi bevallásait negyedévente kell majd elvégezni, és az adó mértékét továbbra is a gépjármű teljesítmény, valamint környezetvédelmi besorolása fogja meghatározni. Azok a vállalkozások járhatnak jól az adózás terén, akik a céges autókat flottakezelővel működtetik, hiszen ehhez nem kell több száz autóval rendelkeznie a cégnek. A cégautó adót megfizető vállalkozásoknak útnyilvántartást már nem kell vezetniük. A magánszemélyeknek sem szabad elfelejteniük, hogy ha céges használatú gépkocsijuk után tételes költségelszámolást készítenek, a cégautó adót nekik is meg kell fizetniük, méghozzá minden évben július 30.-ig.

Céges autó után abban az esetben is meg kell fizetni a cégautó adót 2013-ban, ha az külföldi rendszámmal rendelkezik és költséget számoltak el rá vonatkozóan. Fontos tudni azonban, hogy ilyen esetben az adót nem a személygépkocsi tulajdonosa kell megfizesse, hanem az, aki a gépkocsival összefüggésben a számviteli törvény szerint, illetve az szja törvény szerint a vonatkozó költséget elszámolta. A cégautó adó 2013-as fizetési kötelezettség az EVA alanyú társaságokra is fenn áll, hiszen ennek az adónemnek a megfizetése nem függ a választott adózási formától.