biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

CMR fuvarozói biztosítás díja, fedezete és fogalma

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A cmr biztosítási szerződés létrejöttekor a biztosított védelmet élvez a fuvarozásra váró áru átvételétől egészen a címzett részére való átadásig, tehát a lerakodásig. A fedezet kiterjed az árukészlet akár részleges sérülésének, megrongálódásának, elveszésének esetére is, tehát amikor a fuvarozó maga a CMR Egyezmény szerint kártérítési felelősséggel tartozik.

Kérjen árajánlatot online itt: CMR árajánlat kérés

Az Egyezmény pedig teljes egészében lefed minden olyan szerződést, mely olyan esetben keletkezik, amikor az áru közúti szállítása tárgyában jön létre díjfizetés ellenében, illetve amely esetekben a fuvarozott tételek fuvarozásra történő átvétele és a címzett részére való lerakodása két különböző ország területén történik és ezek közül legalább az egyik állam a CMR Egyezmény szerződője.

A cmr biztosítás díja bizonyos időszakonként felülvizsgálatra kerül, mégpedig a biztosított által szolgáltatott adatok alapján. A díj fizetése egy összegben egy évre előre történik. Egy bizonyos esemény bekövetkezésekor a biztosító természetesen teljesíti kártérítési kötelezettségét a szerződésben vállaltak szerint, maximum az abban megszabott és az ez alapján készült kötvényben szereplő biztosítási időszakra, biztosítási eseményenként és biztosított szerelvényenként meghatározott összeg erejéig. A cmr biztosítás díja, fedezete több tényezőtől is függ, például a szállított áru fajtájától, mennyiségétől, romlandóságától, a kiindulási és célország távolságától, stb.

A cmr biztosítás fogalma alá tartozik, hogy a kockázatviselés az összes európai országra kiterjedő, e mellett Írországra, Nagy-Britanniára és Törökország egész területére is. A fedezetvállalás az élő szerződés időtartama alatt keletkezett azon károkra vonatkozik, melyek a kár bekövetkeztétől számított hatvan napon belül bejelentésre kerültek a biztosítóhoz.

Fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a cmr biztosítás fedezete a biztosított fuvarozó alvállalkozóira nem vonatkozik, csak és kizárólag a szerződést kötő félre, és a szerződésben megjelölt gépjárműre, valamint az azzal szállított rakományra. Azonban itt is, mint minden más biztosításnál külön záradékkal a fedezet kiterjeszthető elektronikai cikkek, élő állatok, hűtött áruk szállítására, alvállalkozók biztosítására, valamint a FÁK és az ENSZ közigazgatási területére eső államokba való fuvarozásra. A biztosító kockázatviselése minden esetben a fuvarozó általi szabályos áruátvételkor indul és a címzett részére történő szabályos átadással, lerakással ér véget. Annak ellenére, hogy az áru be- és kirakása során a fuvarozónak nincs felelősségvállalási kötelezettsége, a cmr biztosítás kockázatviselése alá tartozik a fuvar közbeni időszakos várakozás ideje, valamint az esetleges kényszerátrakások időtartama alatt előforduló kár megtérítése is.