biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

El tudom adni az autómat megszűnt kötelező biztosítással?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

auto eladas megszunt biztositasBár az elmúlt évek gazdasági helyzete alaposan rányomta a bélyegét a használt autó kereskedelemre, azért adás-vételek még vannak. Jóval kevesebb autó cserél gazdát, de ettől függetlenül az üzlet lebonyolításában vannak tisztázandó kérdések. Pont a gazdasági helyzet miatt sokan még a kötelező biztosítást sem tudják kifizetni, ezért jogos a kérdés, hogy el tudom adni az autómat megszűnt kötelező biztosítással?

Gyakorlatilag igen, de a dolog nem ennyire egyszerű. Az adás-vételt követően azonnal a vevőnek van kötelezettsége a biztosítással kapcsolatban. Azonban az addig eltelt időszakra az eladónak kellett rendelkeznie kötelező biztosítással. Abban az esetben ha bármely kérdéses ok miatt felmerül ezen időszak, azzal az eladónak kell felelnie. Az új tulajdonost ez semmilyen módos és minőségben nem érinti, ő felelősséggel csak az adásvételt követő idő után tartozik.

A kötelező biztosítás nem csak azért kötelező, mert a megléte a közúti közlekedésben való részvételnek a feltétele, hanem azért is, mert a hiányában elkövetett balesetekből eredő károkat saját zsebből kell megfizetni. Az igazi az lenne, ha ez a kérdés fel sem merülne a hazai autós társadalomban, mert akkor mindenki úgy közlekedhetne, hogy valamennyire biztonságban tudhatja a gépjárművét. Persze a gazdasági helyzetek sok esetben nem tesznek mindent lehetővé, így az ilyen esetekben igyekezzen a biztosítást rendezni, és ennek megfelelően eljárni az adás-vétel folyamán.

El tudom adni az autómat megszűnt kötelező biztosítással? Nehéz kérdésnek tűnik, és talán sokan bizonytalanok a választ illetően. Manapság pedig gyakrabban előfordul, hogy találkozhatunk olyan autókkal, amelyeket úgy kínálnak megvételre, hogy nem rendelkeznek érvényes, azaz élő kötelező biztosítással. Ennek oka, már inkább közismert, ami nem más, mint a gazdasági válság, illetve annak a gazdaságra, és az egyes emberek életére gyakorolt negatív hatása. Ugyanis egy általános elszegényedésnek lehettünk, és lehetünk még mindig tanúi, ahol az emberek tömegeinek okoz nehézséget a rezsiszámlák fizetése, illetve egyéb kiadások teljesítése is, mint például a kötelező biztosítás részleteinek a fizetése. Amikor már a legszükségesebb dolgokra sem futja, akkor az emberek a számlák befizetését, a hiteltörlesztések teljesítését állítják le, mert enni kell. El tudom adni az autómat megszűnt kötelező biztosítással? Erre a kérdésre adunk lentebb választ.

Gépjárművet közúti forgalomban használni, csak abban az esetben lehet, amennyiben a tulajdonos, vagy az üzembentartó rendelkezik élő kötelező felelősségbiztosítással. Amennyiben nem rendelkezik vele, abban az esetben nem lehet a gépjárművet használni, hanem le kell állítani mindaddig, amíg kötelező biztosítást nem kötnek rá. Ilyen esetben szokták ideiglenesen kivonni a forgalomból a gépjárművet, hogy ameddig nincs rajta kötelező biztosítás, addig legalább a súlyadót se kelljen fizetni. Abban az esetben, ha valaki úgy szeretné értékesíteni az autóját, hogy nem rendelkezik kötelező biztosítással, annak nincs semmi akadálya. Lehet értékesíteni, de fontos, hogy az új tulajdonost tájékoztatni kell arról, hogy jelenleg nincs az autóval kapcsolatban élő kötelező biztosítás, illetve arról is, ha esetleg az ideiglenes ki is lett vonva a forgalomból.

Tudni kell még ehhez, hogy alapvetően a kötelező biztosítás a személyhez kötődik, és nem az autóhoz, vagyis az eladó kötelező biztosítása nem jár a kocsival együtt, hanem az új tulajdonosnak feltétlenül új, a saját nevére szóló kötelező biztosítást kell kötnie. Itt az a legfontosabb, hogy a vevő az adásvételi szerződés aláírása után nyomban megkösse a felelősségbiztosítást, mert közúti forgalomba nem mehet ki olyan gépjárművel, amely nem rendelkezik élő kötelező biztosítással. Magának a vevőnek azért is érdeke még, hogy azonnal megkösse a kötelező biztosítást, hogy amennyiben az adásvétel helyszínét elhagyva balesetet okoz, akkor ne neki kelljen megfizetnie a vétlen fél kárát.