biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Évszakváltozás okozta balesetveszélyek - Nagyon figyeljen oda!

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

evszakok kozlekedesAkár autóval, akár gyalog közlekedünk az őszi időváltozás igen sok balesetveszélyt rejtegethet, érdemes óvatosnak lenni. Az évszakváltáskor nem csak a hőmérséklet változik, de az esős napokon a közlekedési viszonyok is jócskán átalakulnak. Az őszi hónapokban előforduló járműbalesetek nagy része abból adódik, hogy a sofőrök kevésbé veszik figyelembe a változásokat a látási- és útviszonyok tekintetében, melyek az időjárástól függően ilyenkor napról napra változhatnak. Ha nem ennek a körülménynek a figyelembe vételével vezetünk, csak a berögözött szokásokra hagyatkozunk, megtörténhet, hogy a balesetveszélyt nem észleljük kellő időben és ez okoz bajt. Ez nem kizárólag a gépjárművezetőkre nézve veszélyes, de sokkal nagyobb figyelmet követel a közlekedésben a kerékpároktól és a gyalogosoktól is.

Az évszakváltozás okozta balesetveszély azért is nő meg az ősz eljövetelével, mert a nyári, tavaszi időszakban hozzászokunk a jó, optimális látási viszonyokhoz, ide értve a nyári időszámítás miatti hosszabb nappalokat. Mások a tapadási viszonyok az utakon, az őszi esőzéssel megkezdődnek a csúszkálós idők, sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség. A rosszabb és változékonyabb időjárás változásait nehezebb követni is, az információk lassabban juthatnak el a járművezetőkhöz. Az útviszonyok ilyenkor hirtelen megváltozhatnak, különösebb előjelek nélkül, így az alkalmazkodás is gyors, sokszor azonnali reagálást tesz szükségessé. A nappalok rövidebbek lesznek, hamarabb sötétedik, romlanak a látási viszonyok, sokszor hirtelen esőzés, szélvihar miatt az utak átláthatatlanná lesznek.

kis nyil tartalomban Kötelező biztosítás kalkulátor
12 biztosító díja online kedvezménnyel!
  kis nyil tartalomban Casco biztosítás kalkulátor
Most még olcsóbb mint valaha!
kis nyil tartalomban Lakásbiztosítás kalkulátor
Olcsó lakásbiztosítás percek alatt!
  kis nyil tartalomban Utasbiztosítás kalkulátor
Több biztosító ajánlata egy helyen!

 

Az évszakváltozások okozta balesetveszély ősz vége felé csak fokozódhat, hiszen ilyenkor gyakran válik az idő ködössé, az útnyálkássá. November környékén már akár havazás is előfordulhat, ettől még jobban nőnek a baleset kockázatai, járművezetőkre és gyalogosokra nézve egyformán. Mindenkinek érdemes tehát kellő időben rákészülni és számolni a változásokkal, hogy lehetőség szerint kiküszöbölhetők legyenek az ősszel gyakran előforduló közúti balesetek. A megelőzés része, hogy a járművet megfelelő időben felkészítsük az útviszonyok megváltozására, át kell vizsgálni a műszaki berendezések és felszerelések meglétét és állapotát, elsőként a gumiabroncsokat, a féket, az akkumulátort és a világítást. Feltétlenül meg kell nézni, hogy az őszi időjárás okozta kellemetlen körülményeket el tudjuk-e hárítani, ehhez mindenképp szükség van a járműben tartani jégoldót és jégkaparót, az ablakmosó folyadék szintjét folyamatosan ellenőrizni kell, és amint a hőmérséklet tovább csökken, a minél előbb szükséges feltetetni a téli gumikat.

Az évszakváltozás okozta balesetveszélyek attól is megnövekedhetnek, amikor a nappalok rövidülésével rosszabbak lesznek az út-, és látási viszonyok, tehát akkor vagyunk kellően felkészültek, ha számítunk a hosszabb utazási időre és így a lehetséges tempóval épségben, elkerülve a kellemetlenségeket érünk célba. Főként nagyon fontos a lakott területeken történő járművezetéskor felkészültnek lenni, mert gyakran megesik, hogy a közvilágításba is hiba csúszik, ekkor pedig a gyalogosok és biciklisták is sokkal jobban veszélyben vannak. A másik nagyon szem előtt tartandó dolog, hogy ősszel megkezdődik a tanítás, így a kisebb nagyobb gyermekek testi épségére is külön oda kell figyelni. Ezen kívül mi felnőttek is hajlamosak vagyunk a nyári pihenés után nehezebben alkalmazkodni az évszakváltozás következményeihez, ebben az időszakban a nyári enyhébb közlekedési és gyalogos forgalom felgyorsul, sokkal többen vagyunk az utakon, így a közeledés okozta kockázatok mindenki számára magasabbak lesznek.