biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Fegyverbiztosítás minden kockázatra sportlövőknek, vadászoknak

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

fegyverbiztosítas.jpgMagyarországon a rendszerváltás után megélénkült a vadász tevékenység, illetve az ahhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek is. Egyrészt nőtt a hivatásos vadászok száma, másrészt a hobbivadászok száma is, hiszen a vadászat a jómódú réteg sportja lett.

A vadászat hasonlóan mondjuk a horgászathoz, megköveteli, hogy rendelkezzen a művelője az alapvető felszerelésekkel, mint puska, távcső, megfelelő öltözék, engedélyek, stb. Jellemzően ezek az eszközök szaküzletekben szerezhetőek be, és gyakran komoly értékeket képviselnek.

Online árajánlat kérés itt!

Ennek következtében merült fel a vadászbiztosításra való igény. Egyre többen űzik, és egyre értékesebb felszereléssel. Vadásztársaságok alakultak, és egyre nagyobb méreteket ölt a bérvadászat intézménye, amely keretében, külföldiek Magyarországon történő vadászati lehetősége kerül megszervezésre, ami jelentős valuta beáramlását eredményezi az országba. Természetesen a vadászok mellett meg kell említenünk a vadászbiztosítást igénylők között a sportlövőket, íjászokat is. 

A fegyverbiztosítás minden kockázatra sportlövőknek, vadászoknak, az egyik magyar biztosítónak a terméke, aki felismerte az ezen a területen megjelenő igényeket. A termék egy összkockázatú, azaz all risks típusú biztosítás. Ez magyarán azt jelenti, hogy a biztosítás hatálya kiterjed minden olyan káreseményre, amely akár véletlenül, akár előre nem láthatóan, váratlanul következik be. A biztosított csak olyan személy lehet, aki egyrészt magyar állampolgár, aki magánszemély, vagy jogi személy is lehet, és rendelkezik fegyvertartási engedéllyel. Jellemzően a biztosítható eszközök között találhatjuk a vadászfegyvereket, a sportlőfegyvereket, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítőket, mint például a különféle távcsöveket. A termék díjazása az egyéni tartalomtól is függően 3 és 5 % között változik. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a biztosítási díj, akár több tízezer forint is lehet. Vegyünk például egy értékesebb puskát, amelynek az ára 600 ezer Ft-ot. Amennyiben csak magát a puskát biztosítja a tulajdonosa, akkor a díjazás értéke elérheti a 30 ezer Ft-it is. Természetesen a díj mértékét nem csak a fegyver ára befolyásolja, hanem több szempont is, mint például a tulajdonos lakóhelye is. Ugyanakkor a biztosító számtalan olyan esetet sorol fel, amelyekre a kockázatviselés nem vonatkozik. Ilyen például a szándékosság esete, továbbá, ha a biztosított fegyver felkelés, lázadás, csempészés, illegális tevékenység során sérül meg, és a sort még lehetne folytatni. A biztosítás területi hatálya nem csak Magyarország területére terjed ki, hanem választható módon egyéb területekre is, mint például Európára, vagy akár az egész világra. A biztosítás jellemzően határozatlan időre köthető meg, és más biztosításokhoz hasonlóan az évfordulókor szüntethető meg mind a két fél részéről.

Nagyon fontos, hogy a szerződés aláírása előtt a biztosított aprólékosan tanulmányozza a biztosítási feltételeket, a záradékokat, mellékleteket, hogy pontosan tisztában legyen a jogaival és a kötelességeivel.