biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű eladása után mi a teendő a biztosítással?

Kérjük értékeljen minket...
4.65 of 5 - 69 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosítás és a szabályozása rendkívüli változásokon ment keresztül az elmúlt években. Éppen ezért van, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy adás-vételt követően milyen lehetőségei, és milyen kötelezettségei vannak. Sok esetben felmerül a kérdés: Gépjármű eladása után mi a teendő a biztosítással?

A kötelező biztosítás meglétét törvény szabályozza. A törvény illetve az ide vonatkozó szabályozások kimondják, hogy az üzembentartónak mindaddig rendelkeznie kell érvényes kötelező biztosítással, míg a gépjárművel a közúti közlekedésben részt kíván venni. A kötelező biztosítás határozatlan időre kötött szerződés melyet évente a felek felülvizsgálhatnak, igény szerint felmondhatnak. Év közben csak abban az esetben van lehetőség a szerződés felmondására amennyiben érdekmúlás áll fenn.

Érdekmúlás, amikor az üzembentartónak nem áll érdekében a továbbiakban a gépjármű üzemeltetéssel kapcsolatos teendők ellátása. Ilyen eset a gépjármű ideiglenes kivonása a forgalomból, a gépjármű végleges kivonása a forgalomból, valamint a gépjármű tulajdonjogában beállt változás, azaz amikor a gépjárművet eladja. Az érdekmúlás fennállását be kell jelenteni az okmányirodában és a biztosító társaságnál is. Ezek a leglényegesebb teendők, mert így igazolhatjuk, hogy melyik naptól kezdve nem minket terhel a súlyadó, a közúti közlekedés folyamán kiszabott szabálysértés, és a fizetendő biztosítás díja.

A biztosító társasággal kötött szerződés kimondja, hogy azt mind a két fél csak a megfelelő időben, indoklással, és írásban mondhatja fel. Tehát amennyiben a szerződést fel kívánja mondani, úgy azt írásban kell megtennie. A felmondás tartalmazza a szerződő legfontosabb adatait, a gépjárműre vonatkozó adatokat, a szerződés számát, és a felmondás okát.