biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

I rendszám lett a P, E és Z ideiglenes rendszámokból

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

Új ideiglenes rendszámtáblák

A Magyarországon 2022. július 01-ig használt három betű – három szám formátumú, egyedien azonosító hatósági jelzéseket, azaz rendszámokat a két betű – két betű – három szám formátum váltja fel.A változás az ideiglenes rendszámokat is érinti olyan módon, hogy a 2022. július 01-ig kiadásra került E, P, Z rendszámok a lejáratuk idejéig még használhatóak, azonban a kiadásra kerülő ideiglenes rendszámok helyébe egységesen az I rendszám lép.

Árajánlat kérés I rendszám biztosításra

A korábban kiadott P rendszám a rendszám nélküli vagy az érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező járművek mozgatására szolgált, mely helyett az I rendszám kerül kiadásra. Az igénylés feltételei változatlan formában csak a megfelelő TEÁOR számmal rendelkező vállalkozások számára vehető igénybe, melyhez ideiglenes forgalmi engedély is tartozik és természetesen az I rendszámmal szerelt gépkocsik külföldön is használhatóak.

A korábban kiadott E rendszám a KPM vizsgával rendelkező, EU-n kívülről behozott járművek, legfeljebb 6 hónap időtartamig terjedő forgalomban tartására szolgált. A változást követően, 2022.07.01-től az E rendszám helyett, 1 hónapos időtartamra I rendszám igényelhető, amely meghosszabbítható (303/2021. Korm. rendelet alapján) egyszer öt hónappal.

A korábban kiadott Z rendszám azon gépjárművek Magyarországról való kivitelére (reexportjára) szolgált, mely járművek rendszámtáblával és/vagy érvényes okmányokkal nem rendelkeztek. Ugyanezen céllal I betűjeles ideiglenes rendszám igényelhető.

Az ideiglenes rendszámtáblák igénylését, kiadását és használatát a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet szabályozza, melynek esetei lehetnek:

- Elveszett, ellopott magyar rendszám esetén (az utángyártás idejére)
- Exportált, de lejárt magyar okmányos gépjármű (számlával vagy adásvételi szerződéssel igazolva a külföldi vevő nevére is kérhető)
- Reexportált, de lejárt külföldi rendszámú gépjármű (külföldről behozott, de másik országba értékesítendő jármű esetén a külföldi vevő nevére)
- Külföldi lejárt okmányos, de magyar tulajdonú jármű esetében (külföldön megvásárolt jármű, amely itthon nem lett forgalomba helyezve)
- Kipróbálásra behozott lejárt külföldi okmányos jármű esetén
- Kipróbálásra behozott rendszám nélküli jármű esetén