biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Ki a veszélyesebb vezető a fiatal, vagy az idősebb?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A közúti közlekedésben részt vevők rendkívül széles körben mozognak életkor, vezetési tapasztalat, nem, és határozottság, tapasztaltság tekintetében. Éppen ennek köszönhető, hogy nehezen meghatározható, hogy melyik csoport lehet veszélyesebb balesetek okozásában. A biztosító társaságok a kárstatisztikák alapján ezt régóta figyelik, és a megszerzett tapasztalatokat alaposan beépítik a bonusz-malusz rendszerbe. De vajon ki a veszélyesebb vezető a fiatal, vagy az idősebb?

A közúti közlekedésről szóló szabályozás egyértelműen kimondja, hogy a forgalomba részt vevő gépjárművek üzembentartóinak rendelkezniük kell kötelező felelősség biztosítással. A biztosítás megkötését azonban nem szabályozzák, azaz a szabad biztosító választást meghagyták nyitott kapuként. A biztosító társaságok eltérő díjainak több oka van. A legjelentősebb okok az eltérő üzletpolitika, és az eltérő kárstatisztika. Így lehetséges, hogy ugyanabban az életkorban, és nemben rendkívüli eltérések is lehetnek a fizetendő díjban. Mivel a biztosítók statisztikái eltérőek, nem lehet határozottan kimondani, hogy a vezetők körében ki okozza a több balesetet a fiatal vagy az idősebb vezető.

A biztosító társaságok külön gazdasági szakembereket foglalkoztatnak, hogy elemezzék a balesetek okozóit. Így alakul ki a különböző, és díjszabásaiban eltérő bonusz-malusz rendszer. A rendszer alapvetően a kármentes időszakokat figyeli és ad díjengedményt a balesetmentességre. Azonban az adatokat a biztosítók fel tudják használni arra is, hogy az egyes vezetői köröket megfigyelve rosszabb kategóriába sorolhassák azokat, akik sűrűbben okoznak balesetet.

A kérdésre tehát nem lehet egyértelműen választ adni, hiszen az egyik biztosítónál valószínűleg az egyik csoport tűnne veszélyesebbnek, míg a másik társaságnál a másik csoport tűnhet veszélyesebbnek. A lényeg, hogy a szabad biztosító választás lehetőséget biztosít minden üzembentartónak, hogy a biztosítási évfordulón díjfizetés szempontjából kiválaszthassa a leginkább kedvezőt. Csak meg kell keresni, hogy az adott élethelyzetre, korra, és lakcímre vonatkozóan melyik társaság adja a legjobb ajánlatot függetlenül attól, hogy a személy fiatal vezető-e, vagy idős.