biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Ki fizeti a súlyadót, az eladó vagy a vevő?

Kérjük értékeljen minket...
4.79 of 5 - 80 votes
Thank you for rating this article.

Amikor egy autó gazdát cserél, akkor kötelességei vannak az eladónak is, és a vevőnek is. Az eladó kötelessége, hogy a változás napjától számított 8 napon belül bejelentse a tulajdonosváltás tényét, bármelyik okmányirodában, melyet teljes bizonyító erejű magánokirat eredeti példányának a benyújtásával tehet meg. A vevőnek szintén meg vannak a saját kötelességei a vásárlást követően. Neki 15 napja van arra, hogy a gépjármű átíratását a saját nevére megtegye az okmányirodában. Az átíratáshoz szükséges okmányok a következők. Az adásvételi szerződés, vagy más bizonyító erejű magánokirat, személyazonosságot igazoló, érvényes, fényképes hatósági igazolvány, lakcímkártya, a gépjármű forgalmi engedélye, törzskönyve, igazolás az eredetiségvizsgálat megtörténtéről, az új tulajdonos nevére szóló kötelező felelősségbiztosítás kötvénye, vagy az első befizetésről igazolás, és végül, a vagyonszerzési illeték megfizetését tanúsító igazolás.

Az átírás költségei lehetnek a vagyonszerzési illeték összege a gépjármű teljesítményétől, illetve a korától függ. Eszerint így alakul:

sulyado

Ezen felül az eredetiségvizsgálat költsége 17 ezer Ft, és 20 ezer Ft között található vizsgáztató helytől is függően, az új forgalmi engedély, és az új törzskönyv illetéke 6-6 ezer Ft, amennyiben rendszámtáblára is szükség van, akkor egy pár új rendszámtábla 8.500 Ft, és hozzá az érvényesítő címke 585 Ft.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy tulajdonos váltás esetén ki fizeti a súlyadót, az eladó vagy a vevő? A törvény erről úgy rendelkezik, hogy amennyiben, a korábbi tulajdonos a bejelentési kötelezettségét az előírt 15 napon belül megtette, akkor a bejelentési kötelezettség megtörténtét követő év, első napjától nem minősül adóalanynak. Magyarán ez azt jelenti, hogy amennyiben a tranzakció évközben történt, akkor az adott év végéig még az eladó, azaz az előző tulajdonos fizeti a súlyadót. Az adó mértéke a következőképpen alakul:

  • A gyártás évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kW.
  • A gyártás évét követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kW.
  •  A gyártás évét követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kW.
  •  A gyártás évét követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kW.
  •  A gyártás évét követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kW.