biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kilométeróra visszatekerés, hamisítás - Még mindig nincs megoldás?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Előző év júliusában lépett életbe az a büntető törvénykönyvben álló rendelkezés, ami 1 év börtönnel sújtja azon személyeket, akik visszatekerik az autók kilométeróráját. Viszont az elmúlt évben bizonyítékok híján senkit sem ítéltek el. Egyesek szerint a nepperek ugyan úgy folytatják a tekeréseket, mint ahogyan eddig tették. Azért szokták többnyire visszatekerni a kilométerórákat, mert a mutatott kilométer általában fontos a vásárlóknak, hogy a lélektani határ alatt legyen. Ez a határ például a 100 ezer km, valamint öregebb autóknál 150 és 200 ezer kilométeres számot jelent. Aki tudja, az ez alatti határok alatt hirdeti általában a gépjárművét.

Az elosztásnak elvileg statisztikailag egyenletesnek kell lennie, de a 95-99 es keretben több mint 20%-al többen hirdetik autójukat, mint az előtte vagy utána lévő keretben. Az is nagyon árulkodó, hogy milyen az évjáratokhoz tartozó átlagos futásteljesítmény mértéke. Általában az eladni kívánt 3 éves járművek 100 ezer kilométert már futottak. A 150 ezres átlag körülbelül 8 év múlva következik be és a 200 ezres pedig 16 év.

Az nagyon elgondolkodtató, hogy az előző évben pontosan ugyan ilyen volt a helyzet és a büntető törvénykönyvben alkalmazottakat csak akkor lehet használni, hogy ha konkrét tettenérés történik. De az egész ország területén erre precedenst még nem találtak. A gyakorta történő adatrögzítés eléggé hatékony megoldás lehet, hiszen a mostani rendelkezésnek nincsen akkora visszatartó ereje, mint ahogyan remélték tőle.

Közúti ellenőrzések során is gyakori lehetne az adatok rögzítése, ezzel több lenne az esély, hogy kiderüljenek az ehhez hasonló bűncselekmények. Igyekezzenek nagyon odafigyelni, nehogy áldozatává váljanak egy neppernek, aki csak át akarja önöket vágni, mivel még mindig nincs megoldás a kilométerórák hamisítása ellen.