biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kinek a nevére kell megkötni a kötelező biztosítást?

Kérjük értékeljen minket...
4.69 of 5 - 16 votes
Thank you for rating this article.

kinek a nevereAz a kérdés, hogy kinek a nevére kell megkötni a kötelező biztosítást, akkor dől el, amikor már tisztán látni, hogy a gépjárművet maga a tulajdonos, vagy egy más üzembentartó használja-e majd. A dolog lényege, hogy végül minden esetben annak kell a kötelezőt megkötnie, aki bejegyzésre került a forgalmi engedélybe. Az köztudomású minden járművezető számára, hogy kötelező biztosítás nélkül be sem szabad ülni az autóba, nem lehet részt venni a közúti közlekedésben, mert ezt nagyon súlyos büntetés követheti. Mindegy, hogy új, vagy használt gépjárművet veszünk, már a vételkor rendelkezni kell a saját nevünkre szóló kötelező biztosítással, ez még az átíráshoz is szükséges.Számolja ki itt a kötelező biztosítását!

12 biztosító díjából választhat ide kattintva!


A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nem írható át az új tulajdonos nevére, az az eladás pillanatában megszűnik és mindenkor a vevőnek, illetve az üzembentartónak saját nevére kell új szerződést kötnie. Így van ez a használt, illetve új gépkocsi első forgalomba helyezésekor is. Adásvételkor tehát amint aláírtuk a szerződést, a következő lépés a kötelező biztosítás megkötése kell legyen, mert ettől a perctől kezdve már kell, hogy éljen a biztosító kockázatviselése, hiszen az eladó fedezete, biztosítottsága ettől az időponttól mér nem él.

A manapság érvényben lévő ide vonatkozó rendelkezések alapján az, hogy kinek a nevére kell megkötni a kötelező biztosítást, attól függ, kinek a neve kerül bejegyzésre a forgalmi engedélybe. Amennyiben a tulajdonos maga használja a járművet, akkor ez egyértelmű, de van rá mód, hogy üzembentartó kerüljön bejegyzésre, az ilyen esetekben pedig az üzembentartó saját nevére kell a kötelezőt megkötni. Ez azért is megfelelő intézkedés és elvárás, mert sokszor előállhat olyan helyzet, amikor az üzembentartó a tulajdonostól teljesen függetlenül használja a gépkocsit, balesetet okoz és ha nem az ő nevén fut a kötelező, akkor igen nagy bonyodalmak lehetnek a kártérítés tisztázása során. Hitelre vásárolt járműveknél szintén elengedhetetlen a kötelező biztosítás megkötése, ekkor értelemszerűen a járművet megvásároló tulajdonos kell, hogy erre a biztosításra szerződjön, de a hitelező felől is abszolút elvárás ennek megléte. A hiteles autókra vonatkozóan köthető üzembentartói szerződés is a fentiekkel megegyezően ez maga után vonja, hogy a bejegyzett személy köt kötelezőt, viszont jó tudni, hogy lízingeléskor nem megengedett üzembentartó bejegyzése.

Az ügyek intézése szempontjából teljesen figyelmen kívül hagyható, hogy üzembentartóként, vagy tulajdonosként kíván kötelező biztosítási szerződést kötni, a mi oldalunkra belépve a kalkulátor igénybevételével azonnal rendezhető ez a kérdés. Amint megnyitja a programot, minden vezető kötelező biztosítást ajánló táraság ajánlatait láthatja, nyomban össze lehet azokat vetni és már ki is töltheti a kalkulátor által kért adatokat. Ez után már csak egyetlen feladat hárul Önre,felénk egy írásos alkuszi megbízást küldeni és ennek birtokában minden féle adminisztrációs teendőt elvégzünk az ügyfél helyett. Még abban is minden téren segítséget kínálunk, hogy amikor üzembentartói szerződést készít elő, az ehhez szükséges lépéseket, iratokat mind ismertetjük Önnel, majd igen egyszerű módon végigvisszük, hogymint üzembentartó hozzájusson kötelező biztosításához is.

Nem szabad tehát megfeledkezni arról a tényről, hogy bármilyen minőségben üzemeltetünk egy gépjárművet, annak érvényes kötelező biztosítással kell rendelkeznie akár tulajdonosa, akár üzemeltetője vagyunk az autónak. Nemcsak tájékozódhat nálunk a felől, hogy kinek a nevére kell megkötni a kötelező biztosítást, de egészen biztos lehet abban is, hogy ha a mi közreműködésünket igénybe veszi, akkor minden a szabályok szerint történik. Arról már nem is beszélve, hogy amennyiben a mi közreműködésünkkel jut hozzá kötvényéhez, nemcsak garantált lesz a választott szolgáltatás minősége, de még a online kötési kedvezményt is igénybe veheti, ami nem is kis összeget jelent. Amit itt megtakarít, azt például egy szintén remek konstrukciójú cascóra fordíthatja és ekkor már teljes biztonsággal járhatja az utakat, hisz minden oldalról anyagilag védve lesz.