biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás autócsere esetén - Így csinálja!

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítások segítséget nyújtanak abban az esetben, amikor valamilyen káresemény következik be. Természetesen az ide tartotó események köre nagyon széles. A káresemény lehet egy elemi kár, egy baleset, egy betegség, egy üzleti veszteség, egy elmaradt utazás, egy vagyonunk elleni cselekmény, és még lehetne sorolni. A mai biztosítók olyan bőséges termékkínálattal állnak az ügyfeleik rendelkezésére, amely termékek ráadásul rugalmasak, és teljesen egyéni igények szerint alakíthatók. Talán nincs is olyan dolog, amit ne lehetne biztosítani valamilyen formában. A biztosítással, ha nem is tudjuk a dolgokat, a káreseményeket, a veszteségeket meg nem történtekké tenni, de arra alkalmasak, hogy enyhítsék a következmények nagyságát.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Az egyik leggyakrabban kötött biztosítás a kötelező felelősségbiztosítás, amely „népszerűségét” kötelező voltának is köszönheti. Röviden összefoglalva a célja a biztosításnak az, hogy a 3. személynek okozott kár esetén a keletkezett kár megtérítésre kerüljön a számára, és az ne függjön a károkozó személyétől, sem annak anyagi körülményeitől, sem szándékától. A teljes kockázatot a biztosító vállalja. A biztosítás díjazását nagymértékben befolyásolj a bonus-malus besorolás, amely pedig függ a balesetmentesen vezetett évek számától. Lényegében tehát alkalmas arra, hogy jutalmazzon, illetve büntessen.

A kötelező biztosításról is törvény intézkedik, és szabja meg a teendőket, a jogosultságokat, stb. A legfontosabb, amit tudni kell a kötelező biztosításról, hogy a bonus-malus besorolás  személyhez, azaz az üzembentartó személyéhez kötött és nem a gépjárműhez. Ennek az a természetes következménye van, hogy a gépjármű tulajdonos váltása esetén a bonus-malus besorolás nem osztozik a gépjármű sorsával. A gépjármű tulajdonost vált, de a besorolás marad az előző tulajdonosnál. Ebből következően, a kötelező biztosítás autócsere esetén a következő módon alakul. A fentiek alapján, csere esetén a gépjárművek gazdát cserélnek, azaz a tulajdonjogilag változás áll be. Ez azonban nem érinti a bonus-malus besorolást, ami azt jelenti, hogy a kötelező biztosítás kötésekor mindkét tulajdonosnak a saját eddigi besorolása szerint történik majd a díjazás megállapítása.