biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás betétlap - Kárbejelentő lap letöltése

Kérjük értékeljen minket...
3.97 of 5 - 33 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező felelősségbiztosítás alapvető célja, hogy egy esetleges baleset esetén a vétkes fél helyett, annak biztosítója, mint kockázat viselő fél, kártérítést fizet a vétlen fél számára. Bár sokan felesleges kiadásnak tartják a kötelező biztosítást, a gyakorlat mégis azt bizonyítja, hogy ez a biztosítás nagyon fontos, mert nélküle nagyon sok károsult nem, vagy csak nagyon nehezen jutna a kárának megtérítéséhez. Természetesen, mint mindennek, ennek is meg van maga eljárás rendje. Röviden összefoglaljuk azokat a teendőket, amelyeket el kell végezni egy baleset esetén, illetve a kötelezőbiztosítás betétlapjának a kitöltésére is kitérünk. Ezek az információk, akkor lesznek igazán hasznosan számunkra, ha mi is bele kerülünk egy ilyen helyzetbe.

Amennyiben balesetet szenvedünk, akkor az első, és legfontosabb teendőnk, hogy hidegvérünket lehetőleg megőrizve meg kell nézni történt-e sérülés. Amennyiben igen, akkor kötelező értesíteni a mentőket és a rendőrséget is. Személyi sérülés meg nem történte esetén nem kötelező a rendőrséget kihívni, de a gyakorlat azt igazolja, hogy ajánlott megtenni. Egyrészt azért, mert nem egyszer előfordul, hogy a vétkes fél nem akarja elismerni, hogy ő az okozója a balesetnek, másrészt a rendőrségi jegyzőkönyv szükség esetén hiteles tanúsítója lehet az igazságunknak, ami meggyorsíthatja az esetleges hatósági eljárást. Természetesen arra számítani kell, hogy a rendőrség intézkedése minden esetben eljárást eredményez, illetve gyakran pénzbeli bírságot is. Ideális esetben, amikor a vétkes fél elismeri a hibáját, és arról betétlapot is ad, amely garantálja, hogy a biztosítója rendezi a vétlen fél kárát, akkor nem kell kihívni a rendőrséget.

Betétlap és kitöltési útmutató letöltése

Minden esetben fontos, és cél, hogy kapjunk sárga-kék betétlapot a hibázó féltől, amelyben elismeri, hogy ő okozta a balesetet. A betétlap kitöltésénél nagyon figyeljünk oda, hogy olvashatóan írjunk, az adatok pontosan legyenek rögzítve, készítsünk pontos helyszínrajzot, illetve a megfelelő rovatba tüntessük fel egyértelműen, hogy a vétkes fél elismeri felelősségét. Az, hogy kinek az adata kerülnek a kék oldalra, és kinek a sárgára, az nem fontos, mert felcserélhetők.  Arra ügyeljünk, hogy amennyiben egy mód van rá, még a helyszínen töltsük ki az adatlapot. Amennyiben készen vagyunk a kitöltéssel, akkor ellenőrizzük le még egyszer, hogy hibátlanul töltöttük-e ki az adatlapot, illetve, hogy minden rendesen olvashat-e. Amennyiben mindent rendben találtunk, akkor mindketten írjuk alá a nyomtatványt. Arra figyeljünk, hogy az olvashatóbb példány maradjon nálunk, mert a kárügyintézésnél fontos lehet, az egyértelmű értelmezés. Hasznos lehet az is, ha a betétlap kitöltése után, ha mással nem a mobiltelefonunkkal készítünk fotókat a helyszínről, illetve a gépjárművekről, amelyek egyértelműen mutatják be a baleset helyszínét, illetve azonosítják a balesetben résztvevő gépjárműveket. Abban az esetben, ha tanuk is vannak, akkor kérjük el a személyes adataikat, hogy szükség esetén elérhetőek legyenek.