biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás halál esetén, öröklés után

Kérjük értékeljen minket...
4.91 of 5 - 103 votes
Thank you for rating this article.

Nem annyira közismert az autótulajdonosok között, hogy a kötelező biztosítás halál esetén, öröklés után, miként is alakul. Ez nem véletlen, hiszen az emberek többsége felesleges kiadásnak tartja a kötelező biztosítást, és igazából csak annyit foglalkozik vele, amennyit a megkötéskor feltétlenül muszáj.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!

Sokan többnyire akkor döbbennek rá arra, hogy a kötelező biztosítás egy olyan biztosítási termék, amely tényleg hasznos az autósoknak, illetve, hogy érdemes többet tudni róla, és legalább az alapvető fogalmakkal, szabályokkal tisztában lenni, amikor baleset éri az embert, vagy ha valamilyen egyéb adminisztratív problémával találja magát szembe, mint például, ha egy autót örököl valaki.

Mi ilyenkor a teendő? Meddig van élő biztosítás az autón? A kérdéseket lehetne folytatni. A kötelező biztosítás halál esetén, öröklés után a következők szerint változik.

A kötelező biztosítás személyhez, és nem autóhoz kapcsolódik. Ez egy nagyon fontos tétel. Sokan gondolják azt ugyanis, hogy ha vesznek egy autót, amelyen élő biztosítás van, akkor az, az adásvétel után is érvényes. Ez nagy tévedés. Azt kell látnunk, hogy amennyiben bármilyen okból az autó tulajdonost, illetve üzembentartót vált, akkor elkerülhetetlen az új tulajdonos nevére egy kötelező felelősségbiztosítást kötni, ugyanis ameddig ez meg nem történik, addig sem az átírás nem történhet meg, sem a forgalomban nem lehet részt venni az autóval.

Haláleset következtében bekövetkező öröklés esetén szintén tulajdonosváltás történik, a különbség csak az, hogy nem adásvételi szerződés által, hanem örökség által jut az illető autóhoz. Ebben az esetben azonban nem szűnik meg automatikusan a kötelező biztosítás a biztosított halálával, hanem van rá lehetőség, hogy a biztosítást életben tartsák. Ennek a folyamata az, hogy az új tulajdonos, aki örökölte az autót, jelzi a biztosító felé a tényeket, és a negyedéves díj befizetésével életben tartja a kötelező biztosítást. Miután azonban lezajlik a hagyatéki tárgyalás, akkor már csak annak jogerőre emelkedésétől számított 30 napig lehet életben tartani a biztosítást, azaz ennek letelte előtt új kötelező biztosítást kell kötni az örökös nevére, melyet weboldalunkon pár perc alatt meg is tehet!