biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás lejárt műszaki esetén

Kérjük értékeljen minket...
4.86 of 5 - 14 votes
Thank you for rating this article.

muszaki vizsgaA kötelező gépjármű felelősségbiztosítást minden járműtulajdonosnak, vagy üzembentartónak fizetnie kell. Ezt nagyon fontos szem előtt tartani, oda kell figyelni a befizetési határidőkre, mert ha megtörténik, hogy nincs élő szerződésünk, annak nagyon súlyos büntetés lehet a következménye és ez az anyagiakra is vonatkozik. Mindenki tisztában van azzal, hogy kötelező biztosítás nélkül egyáltalán nem szabad a közúti közlekedésben részt venni, de akkor is élnie kell ennek a módozatnak, ha épp lejárt a műszaki vizsga. Ugyanis, ha bejelentkezünk a vizsgára, oda is el kell mennünk a gépjárművel és amikor ezen az úton történik egy váratlan baleset, vagy akár csak közúti ellenőrzésbe futunk bele, ugyan olyan szankciók következhetnek, mint ha érvénes műszakival közlekedtünk volna.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Attól tehát, hogy lejárt a műszakink és egy darabig nem használjuk az autót, a kötelező biztosítást még folyamatosan életben kell tartani, hiszen csak akkor nem kell díjat fizetni, hogyha a jármű ideiglenesen kivonásra kerül a forgalomból. Ezért, ha valaki előre látja, hogy huzamosabb ideig nem fogja járművét használni és a műszakit is csak későbbi időpontban végezteti el, akkor megéri inkább az ideiglenes forgalomból való kivonást elintézni.

Fontos tudni, hogy amennyiben olyan járművet veszünk, melynek le van járva a műszakija, akkor is kell a saját nevére egy új kötelezőt kötni, mert az okmányirodai ügyintézéshez erre szükség lesz az átíráshoz, sőt a műszaki vizsgára sem lehet elvinni, amíg nincs érvényes biztosítás, arról nem is beszélve, hogy az eredetiségvizsgálatkor is be kell mutatni az érvényes kötvényt. Amíg nincs meg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, a jármű nem kerülhet az új tulajdonos nevére.

Amennyiben a lejárt műszaki vizsgás gépjármű nincs használatban, akkor ugye nem lesz belőle olyan probléma, hogy az úton igazoltatáskor be kelljen mutatni a biztosítást, de amint már említettem, egyszer útra kell kelni a műszaki vizsga állomásra és ez nem lehetséges, csak ha be van fizetve a díj. Nagy kockázatot vállal, aki eltolja a befizetés határidejét, mert ha erre fény derül és bebizonyosodik, hogy nem rendelkezik kötelezővel, jócskán rá fog fizetni a pótdíjakkal, késedelmi kamatokkal együtt, még ha „csak” a műszaki vizsgára is indult el az autóval. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy ilyen esetben, nem kizárólag a kötelező biztosítás díjával kerülünk elmaradásba, erre rakódik a fedezetlenségi díj, ami szintén nem kis tétel, hanem a baleseti adó szintén elmaradt befizetése még adóhátralékot is eredményez.

Hogyha a kötelező biztosítás lejárt műszaki vizsga esetén nem kerül befizetésre, akkor – mint más esetben – a biztosító a szerződést fel fogja bontani, kényszerből újra meg kell kötnünk az adott társaságnál és az elmaradt díjakat visszamenőlegesen meg kell fizetni. Ez még tetőződhet azzal, hogy ilyenkor az okmányiroda minden külön felszólítás, értesítés nélkül kivonathatja a gépjárművet a forgalomból, ezt követően a forgalomba való visszahelyezésnek megint csak szép összegű díja van. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy lejárt műszaki vizsgával okozott baleset során, ha nincs befizetve a kötelező, akkor az általunk okozott kárra nincs biztosítási fedezetünk, így azt már nem is számoljuk ki, mibe kerülhet egy ilyen esemény, hisz ha mi okozunk másnak kárt, akkor fizethetjük zsebből azt és rossz esetben még a saját autónkat ért kár kijavítását is.

Minden esetben megéri a kötelező biztosítás folytonos fizetése – persze, ha nincs szándékunkban hosszabb ideig leállítani és a forgalomból ideiglenesen kivonatni a járművet -, mert levehetik a rendszámunkat nem csak akkor, ha lejárt a műszaki vizsga, ha veszélyeztetjük járművünkkel a közlekedést, de akkor is, ha nincs élő kötelező biztosításunk. A kötelező biztosítás megfizetése lejárt műszaki esetén tehát nem választható lehetőség, hanem ugyan olyan kötelezettség, mint amikor normál módon használjuk a járművet.

Akár normál használatban van gépkocsija, akár lejárt a műszaki vizsga és arra készül, hogy újra vizsgára viszi autóját, rajtunk keresztül 3 perc alatt köthet kötelezőt online módon. Így nem csak az alapvető probléma oldódik meg, de az internetes kötéssel még sokat meg is takaríthat, ráadásul arra is van mód, hogy előzetes kötvényt kapjon, ha erre azonnal szüksége lenne, ez elég bizonyító irat a kötelező biztosítás meglétére, ha például műszaki vizsgára indul.