biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés fogalma

Kérjük értékeljen minket...
4.60 of 5 - 10 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező felelősségbiztosítás bevezetése rendezte azt az áldatlan állapotot, amikor a károkozások miatt járó kártérítések nem kerültek kifizetésre a kárvallott részére, mert a károkozó vagy nem volt hajlandó fizetni, vagy nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy azt megtehesse. A kötelező biztosítás szerepe abban, van, hogy a károkozó helyett a biztosító a kockázatvállaló, és adott helyzetben teljesíti a gépjármű üzembentartója által 3. személynek okozott kárt. Vannak, akik feleslegesnek tartják, de mivel kötelező a megkötése, így nem a személyes véleményen múlik. Kötelező felelősségbiztosítás nélkül nem lehet közúti forgalomban használni a gépjárművet.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!
12 biztosító díjából választhat ide kattintva!


A kötelező biztosításnál nincs önrész, tehát az egész kárösszeget a biztosító téríti. Jellemzően határozatlan időre köthető, de érvényessége 1 éves, ami azt jelenti, hogy 1 évben egyszer az évfordulókor van lehetőség biztosítót váltani. A kötelező biztosítások elemei között megtalálhatjuk, az un. bonus-malus rendszert, amelynek a kategóriái szerinti besorolás nagymértékben befolyásolja a díjazás mértékét. Minél hosszabb balesetmentes múlttal rendelkezik az ügyfék, annál magasabb besorolásra kerül, amelynek következtében folyamatosan csökken a felelősségbiztosításának a díja. Aki pedig sok balesetet okoz, annak eszerint egyre magasabb díjat kell fizetni.

A kötelező biztosítás megkötésénél figyelembe veszik azt is, hogy a szerződő félnek van-e már ugyanabban a gépjármű kategóriában érvényes szerződése. A szabályzat nem tiltja az ilyen helyzetet, de külön szabályozás vonatkozik rá. A szabályozás szerint a második gépjárműre kötött felelősségbiztosítás esetében a második gépjármű csak A00 bonus-malus besorolást kaphat, azaz nem kaphatja meg ugyanazt a besorolást, mint az első gépjármű. Erre csak akkor lesz lehetősége, ha az első biztosítás megszűnik a gépjármű értékestése révén. Ebben az esetben az eladott gépjármű besorolása átvihető a második gépjárműre. Ugyanakkor nagyon figyelni kell arra, hogy az első gépjármű biztosítójától igazolást kell kérni, és azt el kell juttatnia a második gépjármű biztosítójának. Erre 90 napja van, és amennyiben nem történik meg, akkor a bonus-malus besorolás visszamenőlegesen átkerül az M4 besorolásba, ami azt jelenti, hogy a díjazás jelentősen meg fog emelkedni.

Az odafigyelés és a határidők betartása, a kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetében is nagyon fontos, mert anyagilag súlyosan érintheti az embert.