biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás szüneteltetése és a tudnivalók

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

kotelezo biztositas szunetelteteseJó pár olyan ügyfél lehet, aki nincs tisztában azzal, hogy lehetséges a kötelező biztosítás szüneteltetés. Pedig erre van mód, méghozzá legfeljebb hat havi időpontra. Ilyen eset, amikor ideiglenesen kivonják a járművet a forgalomból, ekkor pedig csupán annyit kell tenni, hogy az erről szóló iratot a biztosító felé bemutatjuk. Meg van persze ebben az esetben is az ügyintézés menete, a szerződés szüneteltetését a soron következő hónap elsejétől kérhetjük, majd az újbóli üzembe helyezés napján ezt a tényt is jelezni kell a biztosítónk felé, hogy a kötelező szerződés visszaálljon.

Ha hat hónap elteltével még nem kerül sor a forgalomba való visszahelyezésre, abban az esetben a biztosító automatikusan megszünteti a szerződést érdekmúlásra hivatkozva.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A kötelező biztosítás szüneteltetés tehát megoldható, ezt a vonatkozó biztosítási törvény lehetővé teszi. Ekkor él ugyan a szerződés, de ez idő alatt a biztosítónak nincs kockázatviselési felelőssége. A szerződés szüneteltetése tehát létrejöhet az ügyfél kérésére, vagy hivatali eljárás során is el lehet rendelni, amennyiben forgalomból való ideiglenes kivonás történik. A gépjármű kivonását ideiglenesen az üzembentartó, vagy a tulajdonos, illetve a törzskönyvben feltüntetett jogosult kezdeményezheti, mely ügy intézéséhez szükség van egy írásban benyújtott kérelemre, a kérelmet benyújtó személyi okmányaira, a jármű forgalmi engedélyére, valamint az eljárási illeték befizetését igazolni szükséges, ez jelenleg 2300.-Ft. Amennyiben céges járműről van szó, nyilvánvalóan a személyes okmányok helyett egy 3 hónapnál nem régebbi cégkivonattal, aláírási címpéldánnyal, valamint az eljárásra való jogosultság igazolásával lehet az ideiglenes forgalomból való kivonást intézni.

A legfontosabb teendő forgalomból történő kivonáskor tehát, hogy ezt a tényt a kötelező biztosítónk felé bejelentsük és ezzel egy időben kérjük a kötelező biztosítás szüneteltetését. Így nem fizetünk feleslegesen, hisz a kivonás idejére úgy sem visel kockázatot a biztosító.