Kötelező biztosításnál ismeretes vagyoni kár fogalma

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Kérjük értékeljen minket...
még nem értékelték
Thank you for rating this article.

Kötelező biztosítás vagyoni kárA kötelező biztosítás alapvető szolgáltatása, hogy a felelősségünk miatt bekövetkezett károkért fedezetet nyújtson. Azonban ennek a fogalomnak illetve intézménynek a megértéséhez lényeges, hogy pár jogi szabályozást is megismerjünk. A jog két kárt különböztet meg a nem vagyoni kár és vagyoni kárt. A vagyoni kár esetében a kártérítés azoknak a kárértékeknek kell megfeleljen, melyeket a károsult igazolni tud.

A kár megtérítéséhez minden esetben szükséges a felelősség megállapítása, mely akkor teljesen jogszerű amennyiben bizonyítható a jogellenes magatartás, a káros esemény, a jogellenes magatartás egyértelmű hatása a káreseményre (vétkesség), és felróhatóság.

A vagyoni kártérítés a jogi értelmezésben a teljes vagyoni kár megtérítését jelenti, a gyakorlatban viszont három külön összetevőjét ismerjük. A vagyoni kár, így a kártérítés is állhat a tényleges kárból, a kár elhárításához szükséges költségekből, és az esetlegesen elmaradt haszon megtérítéséből.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás vagyoni kár fogalma tehát egyértelműen kijelenti, hogy amennyiben a felelősség teljes egészében megállapítható úgy a vagyontárgyban keletkező kárt megtéríti úgy, hogy a kárt megelőző állapotba a helyreállítási költségeket téríti. A vagyoni kártérítés minden esetben pénzbeli összeg. Érdemes a kötelező biztosítás minden szolgáltatását hasonló módon figyelemmel kísérni, hiszen a jog alapvető ismeretével rengeteg kellemetlenségtől mentesítheti Önmagát.

Kérdése van? Tegye fel nekünk! Szakértőnk rövidesen megválaszolja.

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-7030-860