biztoshely biztositas

Kötelező biztosításnál ismeretes vagyoni kár fogalma

Kötelező biztosítás vagyoni kárA kötelező biztosítás alapvető szolgáltatása, hogy a felelősségünk miatt bekövetkezett károkért fedezetet nyújtson. Azonban ennek a fogalomnak illetve intézménynek a megértéséhez lényeges, hogy pár jogi szabályozást is megismerjünk. A jog két kárt különböztet meg a nem vagyoni kár és vagyoni kárt. A vagyoni kár esetében a kártérítés azoknak a kárértékeknek kell megfeleljen, melyeket a károsult igazolni tud.

A kár megtérítéséhez minden esetben szükséges a felelősség megállapítása, mely akkor teljesen jogszerű amennyiben bizonyítható a jogellenes magatartás, a káros esemény, a jogellenes magatartás egyértelmű hatása a káreseményre (vétkesség), és felróhatóság.

A vagyoni kártérítés a jogi értelmezésben a teljes vagyoni kár megtérítését jelenti, a gyakorlatban viszont három külön összetevőjét ismerjük. A vagyoni kár, így a kártérítés is állhat a tényleges kárból, a kár elhárításához szükséges költségekből, és az esetlegesen elmaradt haszon megtérítéséből.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás vagyoni kár fogalma tehát egyértelműen kijelenti, hogy amennyiben a felelősség teljes egészében megállapítható úgy a vagyontárgyban keletkező kárt megtéríti úgy, hogy a kárt megelőző állapotba a helyreállítási költségeket téríti. A vagyoni kártérítés minden esetben pénzbeli összeg. Érdemes a kötelező biztosítás minden szolgáltatását hasonló módon figyelemmel kísérni, hiszen a jog alapvető ismeretével rengeteg kellemetlenségtől mentesítheti Önmagát.

Nem találta azt, amit keresett, esetleg kérdése lenne? Tegye fel nekünk itt és mi a lehető leghamarabb megválaszoljuk Önnek!

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-330-6065