biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező téligumi?

Kérjük értékeljen minket...
4.80 of 5 - 5 votes
Thank you for rating this article.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség már több ízben folytatott tárgyalásokat a kormánnyal abban a témában, hogy hazánkban is időszerű lenne ajánlottá tenni a téli gumiabroncs használatát. A bevezetés még nem történt meg, de erről bármikor születhet megállapodás, úgy mint a szomszédos országokban.

Az még nem tisztázott, hogy mindennek megvalósításához KRESZ módosítás szükséges-e, vagy pedig a biztosítási törvény keretében születhet ide vonatkozó szabályozás.

Az tehát úgy tűnik, hogy a kötelező téli gumi használat az év elején még biztosan nem lesz elrendelve, sőt még az is kérdés, hogy a végső döntés az ajánlás marad, vagy pedig kötelező jelleggel lesz előírva. A Gumiabroncs Szövetség kifejezetten ajánlásról beszél, tehát az ő terveik szerint az autósok nem lennének kötelezve a téli gumi használatára, de a valóságban ennek mégis az lehet az eredménye, hogy a járművezetőknek végül meg kell venniük a téli gumiabroncsot a balesetek elkerülése és megelőzése érdekében.

kis nyil tartalomban Kötelező biztosítás kalkulátor
12 biztosító díja online kedvezménnyel!
  kis nyil tartalomban Casco biztosítás kalkulátor
Most még olcsóbb mint valaha!
kis nyil tartalomban Lakásbiztosítás kalkulátor
Olcsó lakásbiztosítás percek alatt!
  kis nyil tartalomban Utasbiztosítás kalkulátor
Több biztosító ajánlata egy helyen!

 

A szakemberek szerint egyes európai országokban, ahol nem kötelezően előírt a téli gumi használata, egy karambol esetén ha az derül ki, hogy a balesetnek egyik fő oka a téli abroncs hiánya volt, akkor bizony akkor büntetést szabnak ki, aminek egy téli készlet ára csak a töredéke. Nálunk egyelőre abszolút nem gyakorlat, hogy amennyiben egy baleset azért következik be, mert az okozó nem az útviszonyoknak megfelelően felszerelt járművel idézte elő a bajt, akkor a biztosító megtagadja a kárt kifizetését. Pedig ez egy igen célravezető és jogos módszer lehetne. Mindezek mellett a taxisokra vonatkozó új rendelkezések kötelezik a taxisofőröket a téli gumi használatára, és ennek kicsit végül is ellentmond, hogy ha a többiekre nézve ez alternatív módon működhet, hiszen akik a közúti közlekedésben részt vesznek, azok egymásra azonos módon jelenthetnek veszélyt függetlenül attól, hogy foglakozásuk a járművezetés, vagy úrvezetőként ülnek a volán mögött.

Sokak véleménye, hogy a magyarországi vonatkozó szabályozás már igen csak elavult és kirí a szomszédos, illetve általában az európai rendelkezések, szabványok közül. Példaként említhetjük Romániát, Ausztriát, vagy Szlovéniát, ahol nem csak, hogy valamilyen formában kötelező a téli gumi használata, de az ezzel kapcsolatos elvárások jóval magasabbak, mint nálunk várható. Ugyanis a hazai elvárások, előírások a téli és nyári gumi szempontjából egyöntetűen 1,6 mm-ben szabják meg az elfogadható gumiabroncs profilméretet, ami pedig szinte minden más országban ennél nem is kevéssel magasabb.

Nagy kérdés, hogy ha bevezetésre kerül a kötelező téli gumi, mekkora változásokra lehet majd számítani. Jelenleg széles körű felmérések zajlanak, ami alapján azt már lehet tudni, hogy hazánkban sajnálatos módon a járművezetők legnagyobb részének csak az anyagi vonzat jut eszébe erről a témáról, márpedig érdemes elgondolkozni azon, hogy egy csúszós, veszélyes úton nem megfelelő abronccsal közlekedve mekkora tragédia okozói, vagy részesei lehetünk.