biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Külföldi utazáskor hová szükséges zöld kártya, hová nem

Kérjük értékeljen minket...
4.59 of 5 - 22 votes
Thank you for rating this article.

Az minden gépjármű tulajdonos számára tisztázva van, hogy megfelelő kötelező biztosítás hiányában nem kezdheti meg a forgalomban való közlekedést, magyarul nem ülhet a kormány mögé. Pontosabban odaülhet, de súlyos bírságra számíthat az, aki megkísérli ezt a mozzanatot. Ezen viszont nem kell csodálkoznunk, mert ez a szabályrendszer nem csak itthon van életben, de mindenhol a földön, ahol létezik gépjárművel való közlekedés.

Természetesen egy külföldi út során nekünk be kell bizonyítani, hogy rendelkezünk kötelező gépjármű felelősségi biztosítással. Mivel a javuló időnek köszönhetően magasabb lesz a határt átlépők száma, ezért pár dologra fel kell hívnunk figyelmüket. Már egy ideje van egy olyan szabály, miszerint azok, akik tagjai a Rendszám egyezménynek, elfogadják, hogy minden országban kötelezőt kell kötni, tehát ténylegesen van szinte mindenhol ilyen szolgáltatás. A legtöbb európai országban ez érvényben van. Viszont azokban az országokban ahol ez nincs jelen, ott egy bizonyos zöldkártyát kel kiváltani, amit a biztosítónknál meg tudunk tenni. Ez után biztosítónk elküldi nekünk a zöldkártyát, ami nem jár semmiféle díjjal.

Mindenesetre olyan országban is magunknál tarthatjuk a zöld kártyát, ahol életbe van lépve ez a rendelet ugyanis az újonnan csatlakozott országokban nem biztos, hogy tudják a rendőrök, hogy ezt nem kell elkérni. Koszovó például egy ilyen speciális eset. Mindenesetre most már tisztában vagyunk vele, hogy mi kell, ha külföldre utazunk, és mit kell megtennünk. A kötelező biztosítás nem csak itthon fontos, de ha átlépjük az országhatárt, akkor is velünk kell, hogy legyen. A büntetések elkerülése végett igyekezzünk megcsinálni minél előbb ezt a kis csekélységet. Ha nem vigyázunk, akkor könnyen pórul járhatunk, ezért kell minden esetben előre és még idejében gondolkodni.

Fogadja meg tanácsunkat és ne felejtse el megkötni kötelezőjét, valamint kiváltani zöld kártyáját egy külföldi út előtt, még mielőtt valami probléma merülne fel. Különösen akkor kell figyelnie, ha külföldre megy, mert ha ott baj éri, akkor nehezebben lehet megoldani ezeket a problémákat. Hogy külföldi utazáskor hová kell zöld kártya, azt itt felsoroljuk, hogy ne kelljen külön utánajárni: Törökország, Belarusz Köztársaság, Oroszország, Ukrajna, Albánia, Tunézia, Irán, Marokkó, Moldávia, Izrael. Ezek azok az államok, ahová semmiképp nem szabad a zöld kártya nélkül elindulni, a többi országban elvileg nincs rá szükség, de abból baj nem lehet, hogyha azokba is a zöld kártya birtokában kelünk útra.