biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Külföldről behozott használt jármű forgalomba helyezése

Kérjük értékeljen minket...
4.84 of 5 - 92 votes
Thank you for rating this article.

Az Unióba történő belépésünk után nagyon leegyszerűsödött a használt gépjárművek behozatala az országba. Az igény nagyon erőteljes a behozatal iránt, ugyanis a kinti árak sokkal alacsonyabbak, illetve ugyanazért az árért sokkal jobb műszaki állapotban lévő gépjárművet lehet vásárolni.

forgalomba helyezes informaciok online
Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Természetesen
, azért nem ilyen szép a kép, ugyanis a regisztrációs adó, és egyéb költségek miatt hamar elolvad az, az árelőny, amely a vásárlásnál még megvolt. A védekezés érthető az állam részéről, hiszen különben a magyar használtautó piac összeomlana, illetve az sem mellékes, hogy az államnak komoly bevétele származik a behozott autók után. Most pedig nézzük meg, hogy a külföldről behozott használt jármű forgalomba helyezése 2016/2017 évre vonatkozóan milyen módon is történik.

Jó hír, hogy nem kell vámot fizetni, az egységes belső piacnak köszönhetően. Jellemzően az ÁFA a gépjármű megvásárlásánál felszámításra került, az adott ország szabályai szerint, ezért itthon már nem kell ÁFA-t fizetni. A határon tehát egyszerűen átengedik a külföldi rendszámmal rendelkező gépkocsit. Itthon az első lépés, hogy el kell menni a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, ahol kiállításra kerül a műszaki adatlap, amely maximum 6 hónapig, illetve a forgalomba helyezési engedély kiadásáig érvényes. A műszaki adatlap feltétlenül szükséges a regisztrációs adó összegének megállapításához, ugyanis ahhoz szükség van a gépjármű műszaki adataira. A regisztrációs adó mértéke függ a műszaki adatoktól, illetve a környezetvédelmi besorolástól.

Nézzük, milyen költségekkel jár a külföldről behozott használt jármű forgalomba helyezése 2016/2017 és során? Az ezzel járó kiadásokat elsősorban az befolyásolja, hogy melyik országból hozzuk be a járművet. A gépjármű adatainak ellenőrzésére vonatkozó hatósági eljárási díjat minden esetben meg kell megfizetni, bár honnan kerül a jármű Magyarországra, mely 10.900.-Ft. Amennyiben E rendszámos autóról van szó, akkor plusz egy pár rendszámtáblát is meg kell vásárolni, melynek költsége 13.000.-Ft, ezen felül meg kell vásárolni az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt, mely 3500.-Ft, valamint az érvényesítő címkét 585.-Ft-ért

Amennyiben EGT tagállamból hozunk be használt gépjárművet, ennek forgalomba helyezési költsége 2016/2017 során az alábbiakból tevődik össze: forgalmi engedély és törzskönyv kiváltása 6-6000 Ft, érvényesítő címke ára 585.-Ft, valamint az egy pár rendszámtábla ára 8500.-Ft.

Az okmányirodába való jelentkezés előtt feltétlenül kössük meg a kötelező felelősségbiztosítást, amely elengedhetetlen feltétele a gépjármű közúti forgalomba helyezésének. Amennyiben az összes járulékos költséget hozzászámítunk a vételárhoz, akkor már el kell azon gondolkodni, hogy megéri-e külföldre menni autót vásárolni. Ugyanis a végösszeg nem biztos, hogy kedvezőbb lesz, mint egy itthon vásárolt gépkocsi ára.

Kettős nyelvű adásvételi szerződés minták:

angol - magyar

német - magyar

olasz - magyar

francia - magyar