biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Magunknál kell tartani a kötelező biztosítás befizetéséről szóló igazolást?

Kérjük értékeljen minket...
4.33 of 5 - 6 votes
Thank you for rating this article.

Az elmúlt években a kötelező biztosításról szóló szabályozások rendkívül sok téren változtak. Nehéz is mindent fejben tartani, vagy pontosan követni. Lassan az ember már azt sem tudja, hogy magunknál kell tartani a kötelező biztosítás befizetéséről szóló igazolást.

Kötelező autó biztosítás kalkulátor itt!

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy a kötelező biztosítás minden üzembentartó számára kötelező, aki a közúti közlekedésben részt kíván venni. Ez a közlekedésnek alapszabálya. Felmerül a kérdés, hogy mivel tudjuk igazolni, hogy rendelkezünk biztosítással és az érvényes is. Ebben a kérdésben is több eshetőség van.

Amennyiben új autó vásárlásakor kötünk biztosítást, és azt nem az ügyfélszolgálaton tesszük, hanem az interneten, akkor a folyamat végén az online alkusz mailben küld a részünkre egy hivatalos ajánlatot, mely alapján majd a végleges szerződés fog készülni. Ezzel az ajánlattal hatvan napig lehet közlekedni, ez hatvan napig igazolja a kötelező biztosítás meglétét. Ez alatt az idő alatt küldi meg a biztosító a kötvényt és a díjbekérőt vagy a csekket.

Amennyiben a szerződés már folyamatos úgy azt időszakonként fizetni kell. Ennek két lehetősége van. Amennyiben csekken fizet úgy semmi gond nincs, mert a csekk azonnal igazolja a biztosítás érvényességét, és a díjjal való fedezettségét. A másik lehetőség, amikor átutalással fizetünk. Ilyenkor a biztosító később, a pénz beérkezése után küldi ki az igazolást. Ebben az esetben érdemes, de nem kötelező az átutalás tényről a dokumentumot kinyomtatni és magunknál tartani.

A szabályozás azt mondja ki, hogy a rendőri igazoltatás alkalmával a kötvénynyilvántartásból ellenőrzik a biztosítás meglétét. Azonban érdemes valamilyen igazoló dokumentumot magunknál tartani, mert a biztosítók adatközlései nem minden esetben pontosak. Ha valami hiba jelentkezne, akkor még az is előfordulhat, hogy érvényes szerződés mellett is feljelentik az üzembentartót. Fontos odafigyelni az apró részletekre is, mert a kötelező biztosítással kapcsolatban így biztosan nem érheti kellemetlen meglepetés.