biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

MNB PSZÁF összevonás - Pénzügyi szuperhatóság váltja fel a PSZÁF-et

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

mnb pszafOktóber elejétől már a Jegybank fogja elvégezni a tőke és a biztosítással foglalkozó piac ellenőrzésének feladatát. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti képességeit is a Jegybank fogja kontrollálni és felügyelni. A kormány elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról szóló határozatot miszerint a jegybankot össze kell vonni a PSZÁF el, mindezt szeptember 16.-án hozták meg. Megalakult a Pénzügyi Stabilitási Tanács, ez a Nemzeti bankon keresztül jött létre az összevonásnak köszönhetően. A Tanács legalább három és legfeljebb tíz tagú és ennek az egésznek a vezetője a Magyar Nemzeti Bank feje.

Ennek a részlegnek az lesz a feladata, hogy a pénzügyi piacoknak az állapotát ellenőrizze, azt hogy mennyire stabil vagy, hogy nincs e gond az adott területen. Ebben a folyamatban ellenőriznie kell a különböző veszélyforrásokat és kockázati tényezőket. Tisztában kell lennie a nemzetközi és európai piacokon lévő történésekkel. A jegybanknak kell majd irányítania a tanács által megkreált döntések kivitelezését is. Az egyik lényegesebb dolog, hogy Október 1-jétől nem  érvényesek a PSZÁF vezetőjének előző napon még érvényes döntései és rendeletei. Ez egy MNB-ről szóló törvény, amit szeptember 23.án fogadtak el. A törvények alapján az MNB feje a pénzügyi alakulások biztonságos folyamata érdekében törvényt hoz, tehát bizonyos adatszolgáltatásokat és bejelentéseket kell teljesíteni ezen rendeletek alapján december 31-ig a pénzügyi szervezeteknek.

A pénzösszeget a jövőben már az MNB fogadja a pénzügyi szolgáltatóktól. A pénz befizetésére szolgáló számlaszám meg változik. Viszont az egyéb elérhetőségek, telefonszám és más elérhetőségek nem változnak. Az MNB elfogja kezdeni a korábbi PSZÁF rendeletek felülvizsgálatát. A PSZÁF elnökét szeptember 30.ától felmentette a köztársasági elnök a miniszter elnök kérésére. PSZÁF elnöke hozza meg a döntést, vagyis az alelnök és a Pénzügyi Békéltető Testület elnökének  megbízatásának végét. Arról is fognak dönteni, hogy az elnököknek a fizetésük után csak egészség biztosítási és nyugdíj-biztosítási járulékot fizetnek. De féléves munkavállalási moratórium is vonatkozni fog rájuk.

Az integrációval a miniszter szerint biztosítható a pénzügyi rendszerünk stabilitása, pontosabban az azt veszélyetető kockázatok folyamatos nyomon követhetősége és az ellenőrzés is könnyebbé válik. Azzal, hogy a PSZÁF feladatok beintegrálódnak az MNB-be, jóval nagyobb körben állhatnak rendelkezésre olyan eszközök, melyek segítségével meg lehet előzni a rendszerméretű, vagy akár egyedi válsághelyzeteket, valamint a már meglévő válsághelyzet kezelése és megoldása is sokkalta eredményesebbé és gyorsabbá válhat. Az Európai Központi Bank tetszését nyilvánította ki ennek a mozzanatnak, mely szerint pénzügyi szuperhatóság válthatja fel a PSZÁF-t hazánkban, egy új integrált hazai felügyeleti keretrendszer formájában, mert úgy vélik, hogy ez a fúzió előidézheti a magyar pénzügyi stabilizáció védelmét.