biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

MNB tájékoztató az európai rendszámról, zöldkártyáról, KGFB meglétének igazolásáról

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Közzétették a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató anyagát az európai rendszámról, zöldkártyáról, KGFB meglétének igazolásáról. A tájékoztató pontosan a hazánk területére belépett külföldi telephellyel rendelkező gépjárművek és a magyar forgalmi rendszámmal bíró járművel külföldi országba utazók érvényes kgfb szerződése meglétének igazolását takarja, e mellett a zöldkártya előírásairól és persze az  európai rendszám használatának körülményeiről is szól.

A tájékoztató magában foglalja azt a közleményt, mely megmutatja, hogy a Zöldkártya rendszerbe mely országok, államok tartoznak bele, tehát ezeken a helyeken elfogadják a tagok egymás kötelező felelősségbiztosítási kötvényeit, szerződéseit. E csoportba tartoznak az Európai Gazdasági Térség államai, valamint azok az országok is, melyek az Európai gazdasági térséghez ugyan nem tartoznak, de a Zöldkártya rendszerbe igen. ennek alapján ebbe a körbe sorolható Európa tekintetben Horvátország, Andorra, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Belorusszia, Montenegró, Moldávia, Svájc, Ukrajna és Koszovó területét kivéve Szerbia. Az Európán kívül eső államok közül ide tartozik Izrael, Irán, Tunézia. Marokkó, Törökország és Oroszország is.

Az Európai Gazdasági Térség tagállamai közül az alábbiak tagjai a Zöldkártya rendszernek: Észtország, Dánia és a Feroer Szigetek, Finnország, Norvégia, Svédország, Bulgária, Belgium, Ciprus, Franciaország és Monaco, Luxemburg, Hollandia, Görögország, Lettország, Litvánia, Írország, Izland, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Liechtenstein, Málta, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Olaszország és Vatikán, valamint San Marino, Portugália, Spanyolország, Németország, Románia, Szlovénia. Szlovénia és persze Magyarország.

A tájékoztatóból megtudhatjuk, hogy mint fő szabály a kötelező biztosítás megléte az itthoni biztosítónk részéről kiadott zöldkártyával tudjuk igazolni, bár az egyezmény találhatunk engedményeket. Ilyen többek között az a lehetősége, mely alapján a zöldkártyát helyettesíteni lehet a kötelező meglétének igazolására azzal, hogy egyes tagországai a rendszernek elfogadják a hatósági forgalmi rendszámot, valamint az autón jól látható helyen, ovális mezőben elhelyezett „felségjelzést”, vagyis az országjelzést. Ezen felül az európai rendszámot az uniós tagállamokban mindenhol elfogadják igazolásul, amennyiben az az előírásoknak megfelelő, tehát a rendszámtábla bal oldalán, illetve a bal felső sarkában egy kék, függőleges mezőben látható a körben elhelyezett tizenkét sárga csillag, ez alatt pedig fel van tüntetve a kiadó ország jelzése. Az európai rendszám tehát automatikusan igazolja a KGFB meglétét is. Az Union kívüli országokban viszont követelmény a rendszámtábla mellett az ovális mezőben jól láthatóan felragasztott országjelzés.

A hazánkba történő belépés esetén az EGT tagállam országai, valamint az egyezményhez társult országok által kibocsátott forgalmi rendszámmal és e mellett az országjelzés feltüntetésével érkező gépjárművek részére igazolt Magyarországon a kötelező megléte, tehát a belépés során és ittartózkodásuk egész ideje alatt ez elegendő igazolás a biztosítás meglétére. Fontos tudni, hogy a fenti igazolással rendelkező gépjárművek tulajdonosai semmiképp nem kötelezhetők határbiztosítási szerződés kötésére, sőt tilos velük ilyen fajta szerződést kötni akkor is, ha ezt a gépjármű tulajdonosa kezdeményezné.

Vannak kivételes, illetve bonyolultabb esetek, ilyen például, amikor magyar forgalmi engedéllyel és forgalmi rendszámmal rendelkező gépkocsival az egyoldalú Rendszámegyezmény égisze alatt Macedóniába, Bosznia-Hercegovinába utazik valaki, amikor is a magyar forgalmi rendszám, valamint a gépkocsin a rendszámtól elválasztva külön az ovális mezőben feltüntetett „H” országjellel tanúsíthatjuk a kötelező biztosítás meglétét. Másképp kell eljárni azonban jelenleg Koszovó területére való beutazáskor, amikor is ma még a beutazó autós határbiztosítást kell, hogy kössön és ez a feltétel fennáll egészen addig, amíg Koszovó nem válik az ENSZ által is elismert, önálló állammá, mivel ez feltétele a Zöldkártya rendszerbe való tagsági felvételnek. Annak ellenére, hogy a fentiekben ismertetett esetekben nem fontos, hogy a zöldkártyát bemutassuk a határon, mégis igen hasznos lehet, hogyha ezt minden alkalommal magunkkal visszük, mert történhet bárhol bármilyen esemény, a leggyorsabban ezen a módon tudjuk igazolni, hogy van felelősségbiztosításunk.

Fontos tudni, hogy minden körülmények között érdemes magunkkal vinni a zöldkártyát amennyiben Macedóniába, Bosznia-Hercegovinába, Szerbiába, nagy-Britanniába, Máltára vagy netán Észak Írországba utazunk, és kivétel nélkül mindig nálunk kell, legyen a kiváltott zöldkártya, amikor gépkocsival az alábbi országokba készülünk belépni: Albánia, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia és Ukrajna. Ha ezen országokba belépéskor nincs érvényben lévő zöldkártyánk, akkor a belépés előtt a határon mindenképp kell kötni egy kötelező gépjármű felelősségbiztosítást.