biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Nehéz vagy könnyű pótkocsi kötelező biztosítása

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

potkocsiBizonyára nem kevesen vannak, akik már illették „kedves” szavakkal a kötelező biztosítást. Sokan tartják fölöslegesnek, drágának, csak egy újabb tehernek, amivel éppen a hetedik bőrt nyúzzák le az autósokról. Nyilván ebben van is valami, mert akinek még nem volt balesete, annak fölösleges kiadásként jelentkezik a hosszú éveken át fizetett díj, ráadásul mindig készen kell, hogy legyen az ember arra, hogy igazoláskor bármikor kérhetik a bizonyítékot arra nézve, hogy rendelkezik-e kötelező biztosítással az autó tulajdonosa, illetve ha igen rendszeresen fizeti-e azt. Erre tekintve tényleg fölösleges pénzkidobás, és adminisztrációs teher. Még inkább kellemetlen annak az embernek, aki el van maradva kisebb-nagyobb mértékben a biztosítási díj befizetésével.


Számolja ki itt a kötelező biztosítását!


Nyilván aki hónapok óta késésben van a befizetésekkel, az számíthat arra, hogy a biztosító díjnemfizetés miatt megszünteti a biztosítást, ami azt is jelenti, hogy a gépjármű nem használható a közúti forgalomba, és egy rendőri igazoltatás setén nem csak leállításra kerül a gépjármű, hanem még büntetést is kell fizetnie az autó tulajdonosának. Arról nem is beszélve, hogy reaktiválás esetén a biztosító fedezetlenségi díjat számol fel, amely komolyabb tételként jelentkezik, mint az arra az időre eső standard, biztosítási díj. Ráadásul, amennyiben valaki olyan gépjárművel okoz balesetet, amelyen nincs érvényes kötelező biztosítás, úgy a vétlen fél gépjárművében keletkező károkat is meg kell fizetni. Mindent összevetve tehát azt kell látnunk, hogy a kötelező biztosítás egy igencsak szükséges, és hasznos biztosítás, ráadásul a biztosítók közötti versenynek köszönhetően nagyon kedvező tarifákkal lehet azt megkötni. A befizetési szelvényt pedig az ember automatikusan beteszi a gépjármű iratai közzé és nincs vele gond.


A kötelező biztosítást meg kell kötni a gépjárművekre, a nem gépjárműnek számító járművekre, pótkocsikra is. Lehetnek a gépjárművek bonus-malus rendszerbe tartozók, illetve a bonus-malus rendszerbe nem tartozók. A bonus-malus rendszerbe tartoznak a személygépkocsikon kívül a teherautók, a buszok, a mezőgazdasági vontatók, a vontatók, stb., és a bele nem tartozók között találhatjuk a pótkocsikat, a lassú járműveket, munkagépeket. Talán meglepő, de a pótkocsikra is kell kötelező biztosítást kötni. A pótkocsikat megkülönböztetjük könnyű, és nehéz pótkocsiként. Bár a biztosítóknál akár több részre is bontják a tarifa kiszámolásánál, így például külön díjat számítanak 750 kg össztömegig, 750 – 10 ezer kg össztömegig, és végül a 10 ezer kg feletti össztömegig. Természetesen a pótkocsik, illetve félpótkocsik díjazása alacsonyabb, mint a motoros járműveké. A díjszámítás menetét minden biztosító közli az Általános Szerződési Feltételekben, amely minden ügyfél számára elérhető a társaságok honlapjain.