biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Önrész a lakásbiztosításoknál - Miért is jó ez?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítók olyan pénzügyi szolgáltatók, amelyek hasonlóan a legtöbb vállalthoz, profit orientált. Ez azt jelenti, hogy olyan módon kell gazdálkodniuk, hogy a társaság ne veszteséget termeljen, hanem nyereséget. Ezt úgy kell megtenniük, hogy közben megőrizzék ügyfeleik bizalmát.

Számolja ki lakásbiztosítását itt!

Olyan árpolitikát kell kidolgozniuk, amely reális terhet ró a biztosítottakra, de ugyanakkor elegendő bevételt jelent a biztosítónak ahhoz, hogy a káresemények ellentételezését likviditási probléma nélkül meg tudják oldani. Természetesen ez nem egyszerű dolog, és nagyon bonyolult számításokkal lehet az egyes díjtételeket kikalkulálni. Itt ugyanis az érintettek érdekei nem esnek egybe. A biztosított célja, hogy minél olcsóbban tudja a biztosítást megkötni, a biztosítóé pedig, hogy azt magasabb díjazási rendszert tudjon bevezetni, hiszen ettől függ a likviditása, a nyereségessége. A gyakorlatban ez a két érdek közelítésével történik. Természetesen az díjazásokat számtalan egyéb körülmény is befolyásolja. Minden biztosítás fajtának vannak egyedi kondíciói, amelyek csak rá vonatkoznak.

A lakásbiztosítások a leggyakrabban kötött biztosítások közé tartoznak. Nem véletlenül, hiszen a legnagyobb, anyagi természetű vagyontárgya a legtöbb embernek, gyakran tényleg egy élet munkája. Éppen ezért nem mindegy, hogy adott esetben egy elemi csapás esetén van-e elég anyagi háttere az embernek a helyreállításhoz, illetve az újjáépítéshez. Az esetek többségében nincs ekkora megtakarítása az embereknek. Itt mutatkozik meg a lakásbiztosítások elemi fontossága. A magyarok többsége is így gondolja ezt, amit a biztosított lakások nagy száma mutat. A biztosítók jellemzően egyedi kondíciókkal, kedvezményekkel, akciókkal várják az ügyfeleket, és ennek köszönhetően lényegében mindenki megtalálhatja a neki szóló terméket.

A kérdésre, hogy van-e önrész a lakásbiztosításoknél-miért is jó ez, a következő választ tudjuk adni. Egyrészt nem minden biztosító köti a lakásbiztosítás megkötését önrész vállalásához. Azt azonban tudni kell, hogy amelyik lakásbiztosításhoz nincs önrész, azoknál jellemzően magasabb a díjazás is. Amennyiben pedig vállal önrészt az ügyfél, akkor annak nagyságától függően mozdul le a díjazás mértéke is. Az önrész azért is fontos a biztosítók oldaláról nézve, hogy a néhány ezer Ft-os javításokat, károkat az ügyfél az önrésze terhére tudja rendezni, és a biztosítóhoz, csak komolyabb károk esetén fordul. Ennek meg van az, az előnye is, hogy így sokkal kevesebb kárügyintézésre kerül sor, mert a jellemzően nagyon kicsi összegű károkkal az ügyfelek nem fordulnak a biztosítóhoz, így elkerülhető a kárügyintézések torlódása, és több idő marad a komolyabb károkat elszenvedett ügyfelek ügyeinek adminisztrálására. Ugyanakkor az önrész a biztosítottat is abba az irányba tereli, hogy lehetőleg megelőzze a káreseményeket, mert a figyelmetlenség, az érdektelenség neki is sokba kerül. Az önrész lehetséges célja tehát az, hogy minden szereplőt a racionalizálás felé vigyen. Az ügyfeleknek is érdemes jól átgondolni, hogy melyik lehetőséggel járnak jobban. Az önrészes, de nagyon kedvező áru, vagy a nem önrészes, de magasabb díjazású termékkel. Nyilván, aki vigyáz, és odafigyel a lakására, annak évekig nem lesz gondja a biztosítóval, tehát neki érdemes az olcsóbb, önrészes lakásbiztosítást megkötni, mert évek alatt sokat megtakaríthat a díjkülönbözeten.