biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Rakománybiztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 5 votes
Thank you for rating this article.

Manapság a világban óriási mennyiségű áru van mozgásban. A kereskedelem ugyanis mára átlépett minden határt, és az árut el kell juttatni a megadott célra. Az áruszállítás nem csak szárazföldön történik, hanem vízen, és a levegőben is. Sok esetben az áru több ezer kilométeres utat tesz meg, mire landol a megrendelőnél. Nyilvánvaló, hogy ilyen hosszú úton ezernyi veszély leselkedik a szállítmányra. A szállítmányok jellemzően komoly értéket képviselnek, ezért sérülésük, esetleges elvesztésük nagy anyagi felelősséget jelent a szállítmányozással foglalkozó vállalkozásoknak. Ezért, mint annyi más helyen, és esetben a biztosítók itt is kiemelkedően fontos szerepet töltenek be.

Online árajánlat kérés itt!

A rakománybiztosítás, vagy más néven szállítmány biztosítás jellemzően minden biztosító ajánlatai között megtalálható. Természetese az egyes biztosítók termékeinek a kondíciói eltérhetnek egymástól, hiszen mint minden egyéb szegmensben, ezen a piacon is kiélezett küzdelmet folytatnak egymással a nagyobb piaci részesedésért. A szállítmánybiztosítások lehetnek belföldi szállítmánybiztosítás, és lehet nemzetközi szállítmánybiztosítás. A biztosítást megkötheti az áru tulajdonosa, a feladó, és a szállítmányozó is, lényegében mindenki, aki érdekel az szállítmány probléma nélküli megérkezéséhez a címzetthez. A biztosítás megköthető határozott időre is, és határozatlanra is, és jellemzően a felpakolástól a lepakolásig viseli a biztosító a kockázatot. A biztosítási események között vannak a dologi károk, illetve a rakományt ért sérülések, rongálódások, és a mennyiségi veszteségek is többek között.

A biztosítás kiterjed a szállítóeszközt ért balesetre, elemi kárra, és kiegészítő biztosításokkal kibővítve lopásra, pakolásnál, átrakodásnál bekövetkező baleset, káresemény, illetve törésre. Szállítmánybiztosítást kötni jellemzően a szállítmányozás módjától függően lehet vízi eszközre, tehergépjárművekre, illetve légi eszközökre. A biztosítás megköthető egyutas szerződéssel, illetve keretszerződéssel. Az egy utas szerződés, csak egy szállítmányra, illetve egy adott útvonalra érvényes, azaz minden egyes szállítmánynál új szerződést kell kötni. A keretszerződés esetén a teljes naptári éven lebonyolódó szállítás biztosítva van, és az ügyfélnek csak bejelentési kötelessége van, akkor, ami előtt elindul a szállítmány. A biztosítási díjat ebben az esetben az éves tervezett forgalom alapján fizetik, és év végén a tényleges forgalom alapján kerül majd elszámolásra. Általánosságban a biztosítás díját több tényező is befolyásolja, ezért arról egyedileg kell megegyezni a szerződés aláírása előtt, amikor már a biztosító is felmérte a saját kockázatát. A nemzetközi szállítmányozás esetére kötött biztosítások többféle fedezet alapján is megköthetők, mint például az all risks fedezet, WA, WPA, és FPA fedezet. Természetesen ehhez a biztosításhoz is lehet több kiegészítő biztosítást kötni, illetve amely feltétlenül javasolt a felelősségbiztosítás. A pontos biztosítási feltételekről, illetve a biztosítási díjakról is az egyes biztosítók szabályzata rendelkezik, ezért a szerződés megkötése előtt javasolt azokat alaposan áttanulmányozni.

Egy hasznos lehetőség a rakománybiztosítás - rakománybiztosítás kötés online, amely sok terhet levehet a válláról. Kérjen online ajánlatot. Így nagyon hamar teljes körű tájékoztatatást kaphat olyan szakemberektől, akik nagy gyakorlattal, és naprakész információkkal rendelkeznek.