biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Semmisség fogalma a biztosítási szerződéseknél

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A nevesebb biztosítók egyikét nem érdekli az, hogy kifizesse az ügyfele által kért jogos igényt. Azt nyilvánították ki, hogy a szerződés megkötése után berakott kizáró kikötések törlésre kerülnek majd. Azzal tisztában vagyunk, hogy a bankok ellen nagyon sok eljárás indult, de a biztosítók ellen alig akad.

A biztosítók ellen azért lehetne eljárást indítani, mert úgy módosították ügyfeleik szerződését, hogy az hátrányos legyen az adott személynek. Az ING ellen például indított már pert egy befektető. Nagyon sok kliens felszólalása alaptalan, de vannak kivételek mindenhol.

Volt rá precedens, hogy a Generali például nem fizetett a Testőr biztosítás után, amikor meghalt egy személy. Arra jutottak, hogy a biztosító önkényileg formálta a szereződésben foglaltakat. Ez természetesen a kizáró rendelkezésekre értendő. Csak akkor lehet változtatni a dolgokon, ha előtte konzultálnak az ügyfelekkel a változtatási szándékról. Ennek a kimenetele a fent említett biztosító esetében az lett, hogy javasolták neki a biztosítási összeg kifizetését, tehát semmissé tették a bebújtatott szabályt.

Arra is láthattunk már példát, hogy a biztosító erre és egy másik ajánlásra sem hallgatott. Ez után kötelezve lett a biztosító, hogy fizesse ki a pénzt az ügyfélnek. Az is megtörtént, hogy lakásbiztosítás tekintetében nem volt hajlandó fizetni a biztosító, mert eldöntötte, hogy lakatlan ház a megsérült ingatlan. Az ügyfél mindennel bizonyítani tudta az igazát, mégis ragaszkodott a biztosító a sajátjához és így nem akart engedni. Olyan esetről is tudunk, ami jól sikerült és az ügyfél javára döntöttek a biztosítóval szemben. Mielőtt egy biztosítási szerződésről lenne szó vagy megkötnénk azt, érdemes mindenféleképpen átnézni, hogy ne essünk olyan hibába, hogy nem olvastuk át eléggé és nem is vagyunk tisztában annak tartalmával. Tudni kell, hogy egy biztosítási szerződés esetén is kérhető a megsemmisítés.

A biztosító társasságok se tehetnek meg akármit, erre gondoljunk, amikor ilyen helyzetben találjuk magunkat. Hogy ha ilyen ügy indul, akkor tudnunk kell az eszközöket arra az esetre, ha bizonyíthatóan igazunk van, de nehezen tudjuk a bizonyítást véghezvinni, pont azért mert a biztosító úgy használta a kizárást, hogy ne legyen könnyű ellene fellépni.

Természetesen segítséget is kérhet nyugodtan olyan személytől, aki ebben otthon van és örömmel segít önnek. Tehát, hogy ha úgy tűnik, hogy valami nem stimmel a biztosítási szerződés körül, akkor nyugodtan kérhetjük annak megsemmisítését. Ez lehet, hogy hamar fog menni lehet, hogy nem, viszont mindenképpen meg kell várni a végét, hogy hogyan alakul. Persze vannak csapdák és vannak kikerülhetetlen dolgok, ezekkel mindenképpen számolni kell, de harcolnunk kell a szerződés ellen, hogy ha úgy érezzük, hogy számunkra egyáltalán nem megfelelő az, ami történik.