biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Szállítmánybiztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 6 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítások lényegében mindenre kiterjednek, szinte mindenre köthetők, de természetesen gyakran egyedi kondíciókkal, és teljesen személyre szabottan. Természetesen a biztosítások többsége hétköznapi, a napi élethez hozzátartozó vagyontárgyakat, eseményeket, kockázatokat biztosítanak. A szállítmánybiztosítás nem annyira közismert ugyan, mint mondjuk a kötelező biztosítás, de nem is tartozik a különlegességek közé. Az igaz rá, hogy elsősorban a gazdasági élet szereplői, azon belül is a szállítmányozással, illetve gyártással, termék előállítással foglalkozó cégek veszik igénybe. A biztosítók többsége jellemzően jelen vannak ezen a piacon is, mert a nagy összegű biztosítások jellemzőek ebben a piaci szegmensben, amely előnyös a számukra.

Online szállítmánybiztosítás árajánlat kérés, itt!A szállítmánybiztosítások hatásköre
kiterjed a légi,- szárazföldi,- a közúti,- vasúti,- és vízi szállítmányozásra, áruszállításra is. Köztudott, hogy manapság a világon elképzelhetetlen mennyiségű áru szállítása történik egyik helyről a másikra, illetve országhatárokon is túlnyúlva, ország, és ország között, illetve egyik kontinensről a másikra. Gyakran több ezer km-es távolságot tesznek meg a termékek, ami önmagában is számtalan kockázatot hordoz. A kockázat milyensége, és mértéke sok tényezőtől függ. Ilyen kockázat lehet többek között, az áru megromlása, megsérülése, baleset, bűncselekmény, és számtalan egyéb lehetőség. A szállítmánybiztosítások rendeltetése, hogy ezek következményei alól mentesítsék a biztosítottakat. Alapvetően megkülönböztetünk belföldi,- és külföldi szállítmánybiztosítást. Ezen kívül megkülönböztetünk egy utas szerződést, illetve keretszerződést. Az egy utas szerződés jellemzően egy útra, illetve egy szállítmányra vonatkozik, tehát azok veszik igénybe többnyire, akik nem minden szállítmányra akarnak biztosítást kötni, hanem csak alkalomszerűen. Fontos, hogy ha lehet, 48 órával előbb jelezni kell a biztosítónál a szállítmányt, és az útvonalat, hogy a biztosítónak legyen ideje visszaigazolni a fedezetbe vételt. Keretszerződés fő jellemzői, hogy az egész évi teljes export-import szállítmányozási értékre kiterjed a fedezet, a díjfizetés utólag történik, minden fuvarozói módra kiterjednek, és nem kell minden egyes szállítmánynál megkérni, illetve megvárni a fedezetbe vételi igazolást. Keretszerződésnél van lehetőség nagyobb díjkedvezményre is, köszönhetően a leegyszerűsödő adminisztrációnak, illetve a nagyobb volumennek. Az egyes szállításokat elég csak közvetlenül indulás előtt bejelenteni, amelyet akár faxon is meg lehet tenni. Természetesen a díjazás mértékét több tényező is befolyásolhatja, mint például a csomagolás módja, hogy új, vagy használt áruról van-e szó, az útvonaltól, a szállítás módjától, a szállított áru értékétől, stb.

Magyarországon a biztosítók általánosan a nemzetközi standardoknak megfelelő ICC, illetve All Risk, és F.P.A. feltételeinek figyelembevétele mellett  nyújtanak fedezetet a szállítmányra. Mint a legtöbb biztosításnál a szállítmánybiztosításnál is van lehetőség kiegészítő biztosítások megkötésére. A biztosítási érték magában foglalhatja nem csak a szállítmány számla szerinti értékét, hanem többek között a fuvardíjat, a vámköltséget, és nem utolsó sorban az elvárt hasznot is, amelynél azonban jellemzően a biztosítók megállapítanak egy maximális értéket.

A teljesség kedvéért azért javasolt egy-egy szállítmánybiztosítás megkötése előtt is több biztosító ajánlatát megismerni, mert az egyedi ajánlatok, tartalmak sokat segíthetnek a legjobb biztosítás megkötésében. 

Új hírek: