biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Változnak a biztosításból eredő jövedelmekre vonatkozó szabályok

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Megváltoztak a biztosításból eredő jövedelemre vonatkozó adószabályok. A NAV ki is adta erre vonatkozó közleményét, melyben tájékoztat az szja törvény 2013.január 1.-e óta hatályos 28. § (2) bekezdésének b) pontjával összefüggésben arról, hogyan változnak a biztosításból eredő jövedelmekre vonatkozó szabályok akkor, amennyiben a biztosítást akár egy másik személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet fizeti meg.

Ekkor ugyanis e megfizetett biztosítási díj teljes egészében, vagy egy részben a biztosított magánszemély adómentes bevételei közé tartozó egyéb jövedelem volt, kockázati biztosításnak nem számító kizárólag halálesetre vonatkozó, határozatlan idejű életbiztosításként akkor is, ha a visszavásárlási értékéből a biztosított személy részéről kifizetett biztosítási díj, valamint az adóköteles biztosítási díjösszegek összességét felülhaladó rész a vonatkozó szerződésmódosítás idején az eredetileg biztosítás alá vont magánszemély vonatkozásában az alapszerződésben megjelölt biztosított személyének tekintetében változás áll be.

A szabályok értelmében az így megállapításra kerülő egyéb jövedelmek esetében a biztosítók a kifizetőhelyekre érvényes rendeletek és szabályok szerint kell eljárjanak, e mellett pedig a egyéb jövedelem alá eső tételeket, mint adóköteles biztosítási díjat vehetik figyelembe, akkor amikor a biztosító társaság következőkben fellépő teljesítésének adókötelezettségi megállapítására kerül sor.

A fentiek szerint tehát a 2013. január elsejei állapot alapján egy adott szerződés módosítása idején jövedelemként számolták az eredeti biztosított magánszemély tekintetében az épp aktuálisnak számító visszavásárlási értékből a biztosított személy részéről befizetett biztosítási díjak, plusz az adóköteles biztosítási díj összege feletti részt abban az esetben is, hogyha az eredetileg biztosított személy részére a biztosító társaság egyáltalán nem teljesítés semmiféle szolgáltatást a szerződés módosítás időpontjáig.

Bizonyos adótörvények és a NAV 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2013. évi CC. törvény 6. §-a módosította az Szja tv. 28. § (2) bekezdését, ennek következtében pedig a magánszemélynek abban az esetben keletkezik egyéb jövedelme a biztosítási szerződés esetleges módosítása során, hogyha van mellette biztosítói teljesítés is. A dolog pikantériája azonban, hogy mivel a rendelkezések értelmében az adott szabályozás ez év január elsején lett hatályos, így lehetetlenné vált az, hogy a szabályok a 2013. január 1. óta megszerzett jövedelmek tekintetében alkalmazható legyen, amely azonban a magánszemélyeknek sokkal kedvezőbb lehetne.

Történt azonban egy kiegészítés és egy módosítás az szja törvény tekintetében, a2014. évi XVI. törvény 2014. február 25-étől hatályos 262. § (2) bekezdése formájában, mely alapján a fenti szabályokat a 2013. január 1. óta megszerzett jövedelmek tekintetében is lehet alkalmazni. Így tehát ennek megfelelően, hogyha nem került sor biztosítói teljesítésre a 2013-as évben bekövetkezett szerződés módosítás idején, abban az esetben ezt úgy kell értelmezni, hogy az adott biztosítási szerződés biztosítottjaként megjelölt magánszemély nem tett szert adóköteles jövedelemre, így e tétel után sem szja-t, sem pedig egészségügyi hozzájárulást nem kell megfizetnie.