biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Zöld rendszám kiváltása, ára, okmányirodai ügyintézés

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

Hazánkban már igényelni lehet a környezetkímélő gépjárművekhez a zöld rendszámot, e mellett fontos tudnivaló, hogy ezekre a környezettudatos autókra igen sok féle kedvezmény is jár majd. Hogy mik a fontos tudnivalók a zöld rendszám kiváltása, ára, okmányirodai ügyintézés terén, megpróbáljuk itt most összefoglalni.

forgalomba helyezes informaciok

Azok a gépkocsik
közlekedhetnek zöld színű rendszámtáblával, melyek 0 emissziós autók, tisztán elektromos hajtással működő gépkocsik, melyek 5E környezetvédelmi osztályba soroltak, növelt hatótávú plug-in hibrid gépkocsik, minimum 50 kilométeres hatótávval, valamint a külső töltésű hibrid autók minimum 25 km-es hatótávval.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!

Ahhoz, hogy a zöld rendszám kiváltását el tudjuk indítani, a forgalomba helyezéskor a közlekedési hatóságnál egy műszaki adatlapot kell igényelni az időszakos vizsga során, vagy pedig egy különálló szemle alapján. Ezt az adatlapot szükséges bemutatni az okmányirodai ügyintézés során, mivel ez igazolja, hogy a gépjármű megfelel a zöld rendszám kiadási feltételeinek.

A zöld rendszám kiváltásának ára 8500 Ft, épp annyiba kerül, mint egy rendszámcsere, ehhez jön még az új forgalmi költsége, ami 6000 Ft. Arra is van/lesz mód, hogy aki akarja megtartsa jelenlegi rendszám - betű és szám kombinációját, de ebben az esetben kicsit hosszabb átfutási idővel kell számolni.

Hazánkban jelenleg összesen 228 db olyan elektromos és pár tucat plug-in hibrid autó fut magyar rendszámmal, melyek a 2015. júliusában érvénybe lépett törvény szerint már igényelhetik a zöld rendszámot, melyek formájukban, külső megjelenésükben igazából semmiben nem térnek el a kedvezőtlenebb adottságú környezetterhelő járművek közül. Mégis igen nagy fontosságú lenne szemmel látható módon megkülönböztetni ezeket az autókat, hiszen a zöld rendszámmal rendelkező gépkocsik különféle kedvezményekre jogosultak. Ezért valósul meg az egyik javaslat, mely szerint legyen ezen rendszámtáblák színe zöld.

Amennyiben a külföldön bevezetett kedvezményekkel számolunk itthon is, akkor talán számítani lehet parkolási-, adózási-, út- és dugódíj kedvezményre ezen gépkocsik tekintetében, de még a buszsáv használatára való jogosultság is felmerülhet. Ahhoz persze, hogy a zöld rendszámú járművek hazánkban megfelelő útvonalon és körülmények között - a fenti kedvezményekkel - közlekedhessenek fennakadás nélkül, szükséges az ezt alátámasztó infrastruktúra kiépítése és biztosítása, nem utolsó sorban pedig a kellő számú nyilvános gyorstöltő megléte is.

Az igen hasznos és környezetkímélő szempontból nagy jelentőségű járművek elterjedését egészen biztosan nagy mértékben segítené egy adókedvezmény megállapítása, a jelenlegi javaslatok áfa mértékű kedvezményt említenek, ami már elég szép összeget jelenthetne, bár a szakmai szervezetek inkább azt javasolják, hogy - tekintettel a magánszemélyek és vállalkozások másfajta adózására - inkább a személyi jövedelemadóból, illetve a vállalkozás nyereségadójából lehessen a kedvezményt levonni. Reméljük, hogy a kitűzött cél elérhető lesz, mi szerint 2020-ig hazánkban elérhető lesz, hogy a forgalomban résztvevő autók 1,5 %-a elektromos, illetve hibrid jármű legyen.