biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Aszálykár bejelentése, idén is milliárdos károk!

Kérjük értékeljen minket...
4.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

aszalykarokA szélsőséges időjárás hatásait idén megtapasztalhatta mindenki. Évről-évre egyre gyakrabban alakulnak ki olyan időjárási körülmények, amelyek nagymértékben gyakorolnak hatást, mind az emberre, mind a környezetre. A legkomolyabb gondokat mégis talán a mezőgazdaság számára okozza. Azok számára, akik megélhetésüket a mezőgazdaságtól, illetve az állattenyésztéstől várják, állandó rizikó faktor az időjárás kiszámíthatatlansága. Idén tavasszal még a sok csapadék, illetve a belvíz okozott problémát, nyáron pedig már az aszály hatásaival kellett szembenézni. Tudvalévő ugyanakkor, hogy a mezőgazdaság problémái nem állnak meg a termelőknél, hiszen azok hatása tovább gyűrűzik a kereskedők, a feldolgozóipar, és végső soron a fogyasztók felé is. Aszály után szinte elkerülhetetlen azoknak az élelmiszereknek az áremelkedése, amelyeket leginkább sújtott a száraz idő. Az aszálykár bejelentése, idén milliárdos károk miatt is fontos.

Idén az időjárás nagy vesztesei, a dinnye, a repce, és a gabona félék. Az első kettőnél még a sok eső, és a jég, míg az utolsónak az aszály ártott a legtöbbet. Itt lehet megemlíteni, hogy például a kukorica esetében a várt 8 millió tonna helyett 1 millió tonnával is kevesebb termés várható. Természetesen mind a biztosítók, mind az állam felé sokkal több kártérítési igény érkezik be. A biztosítók esetében a tavalyinál 50 %-kal több kártérítési igény futott be. Amennyiben átlagosan nézzük meg a mezőgazdaságot éves szinten ért károkat, akkor közel 130 milliárd forintos összegről beszélhetünk. Sajnálatos, hogy bár mostanában mind, a mezőgazdaság, mind a gazdaság egyre kiszámíthatatlanabb, a mezőgazdasági területeknek csak a 40 %-a van biztosítva. Történt ez annak ellenére, hogy az állam is a gazdák rendelkezésére bocsátott 3 milliárd forint díjtámogatást, amelyet pályázat útján lehet 2013-ban igénybe venni. A számok nyelvén kifejezve ez azt jelenti, hogy hektáronként 2.300 Ft-ért már lehet biztosítás kötni, amely összeg a kockázathoz, illetve a kárösszegek nagyságához viszonyítva csekély összeg.

A kárbejelentést a Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell megtenni. Ezek a bejelentések az un vis major esetekre vonatkoznak, vagyis azokra az eseményekre, amelyeket a gondos odafigyelés, illetve az elvárható gondosság mellett sem lehetett elkerülni. Magát a bejelentést elektronikus formában kell megtenni, a W0123 számú nyomtatvány kitöltésével. Fontos arra figyelni, hogy az MVH felé azokat a vis major eseményeket kell bejelenteni, amelyek a korábbi kötelezettségvállalás teljesítését akadályozására vonatkoznak, míg a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságánál kell bejelenteni, a kárenyhítéssel kapcsolatos igényeket.