biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mezőgazdasági biztosítás 2024/2025 - Növény, állatbiztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 10 votes
Thank you for rating this article.

Talán a mezőgazdaságban tevékenykedő emberek, vállalkozások vannak a legjobban rászorulva, hogy védve legyen a különböző kockázatokkal szemben, ugyanis ez egy olyan terület, ahol több olyan tényező is van, amit az ember nem, vagy gyakran csak nagy áldozatok árán tud semlegesíteni, illetve megelőzni. Elég, ha itt megemlítjük a természettel összefüggő kockázatokat, illetve a betegségeket. Vihar, belvíz, szárazság, tűzvész, árvíz, jégeső, és még sorolhatnánk azokat a tényezőket, amelyek magából a természet közelségéből adódik. Ugyanakkor a mezőgazdaság az egyik legfontosabb területe a gazdaságnak, mert az élelemtermelés a legalapvetőbb szükségleteket elégítik ki. Ezért is fontos, hogy a mezőgazdaság termelőképességét minél jobban megőrizzék, és az esetleges károk helyreállítása gyorsan megtörténjen, illetve az abból adódó veszteség pótlása megtörténjen.

Mezőgazdasági biztosítás árajánlat kérés - Itt!


A biztosítók
jellemzően nagy termékkínálattal állnak a mezőgazdaság területén tevékenykedő rendelkezésére. Külön biztosítások köthetők a növénytermeléssel, az állattenyésztéssel kapcsolatos kockázatokra, illetve külön vagyonbiztosítások is köthetők. A növénytermesztéssel kapcsolatos biztosításoknál meg kell említeni az államilag díjtámogatott biztosításokat, amelyek „A”, „B”, és „C” kategóriákba sorolhatók. Az egyed kategóriákban a biztosítás alá bevont növények köre kötött, illetve az azokkal kapcsolatos elemi károk is, melyek ellen a biztosítás védelmet nyújt. Tudni kell még a díjtámogatásos biztosításokról, hogy csak hozamveszteségben megnyilvánuló károk esetén fizet, kötelezően alkalmazni kel a MePAR rendszert a parcella beazonosítására, csak regisztrált termelő veheti igénybe, a biztosításkötési szándékot jelezni kell az MVH felé, és végül, de nem utolsó sorban az azonos növénykultúrát teljes mértékben csak egy biztosítónál lehet biztosítani.

Az állattenyésztéssel kapcsolatos biztosítások jellemzően az elemi károk, és a betegségek ellen nyújtanak védelmet. Természetesen van arra is lehetőség, hogy egyedi állatbiztosítást kössön a gazda, amit elsősorban tenyészállatok, illetve nagy értékű lovak biztosítására szolgál. Megkötésénél kötelező az állatorvos előzetes vizsgálata, és szakvéleménye.

Vagyonbiztosítás a mezőgazdasági tevékenységet folytató cégek esetén köthetők meghatározott mezőgazdasági tevékenységekre, mint például gyógynövény- és terményszárítás, takarmánygyártás, keverés, dohányszárítás, saját benzinkút használata, malomipari termékek gyártása, és mezőgazdasági termékek hűtőházi tárolása. Természetesen a felsorolás nem teljes. A biztosítás tárgyai lehetnek többek között, az épületek, műszaki, és mezőgazdasági berendezések, gépek, készletek, készpénz, értékpapírok, szálas termények, illetve a telephelyen tárolt eszközök. A vagyonbiztosítás hatálya kiterjed az elemi károkon kívül, a betörés, rablás eseteire, a szállítmányozásra, a munkagépek védelmére, stb.

A mezőgazdasági biztosítások, mint látható kihagyhatatlan minden felelősen gondolkodó, a mezőgazdaság területén tevékenykedő személynek, illetve vállalkozásnak. Az egyes biztosítók ajánlatát jól meg kell vizsgálni, és a legkedvezőbb feltételeket nyújtó, illetve a legjobban személyre szabott terméket kell választani. Javasolt szakember segítségét igénybe venni, amennyiben lehet, mint például a biztosítási alkuszokét, akik függetlenek a biztosítóktól, és bizonyára az ügyfél szempontjai lesznek számára elsődlegesek.