biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Autó, gépjármű ajándékozás hogyan működik?

Kérjük értékeljen minket...
4.85 of 5 - 123 votes
Thank you for rating this article.

Sokan szeretnék tudni, hogy hogyan kell átírni családon belül egy gépjárművet, hiszen vannak, akik ajándékozni szeretnének családon belül. Azt először figyelembe kell vennünk, hogy a fizetendő díjakban tér el a gépjármű átírás családon belül az általánostól. Persze tudni lehet, hogy vannak más tényezők, amik befolyásolják a dolgok menetét, melyeket mindenképpen szem előtt kell tartani, mielőtt az átírás megtörténik. Az első kérdés, hogy milyen oka van annak, hogy megváltoztatjuk a tulajdonost. Sokszor előfordul, hogy ténylegesen ajándékozásról van szó, de van, hogy a költségek spórolása miatt akarják átíratni a gépkocsit, sajnos nehéz kiszűrni a valós okot.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Nem csak azzal
kell tisztában lenni, hogy az autó, gépjármű ajándékozás hogyan működik, de körültekintőnek is kell lenni, mert kiszámíthatatlan, hogy mikor következik be valami baleset vagy káresemény. Ezért mindenképpen kell a családtag nevére, tehát az új tulajdonos nevére egy kötelező biztosítást kötni. Ez a jogszabály tehát erre az esetre is vonatkozik, hiszen nem szabad kikerülni ezeket a dolgokat. Az új dolog, ami bejött gépjármű átírási folyamatba, hogy vagyonszerzési illetéket is kell már fizetni, melynek kiszámítása kilowatt teljesítmény alapján történik meg. Egy kivétel van azonban, mégpedig ez a kivétel épp a családon belüli ajándékozás vagy átírás, de csak abban az esetben, amikor egyenes ágú rokonságról van szó. (szülő-gyermek-nagyszülő, férj/feleség és most már a testvérek között is)

Hogyha tehát egyenes ágú rokonról vagy szülőkről van szó, akkor a vagyonszerzési illetéket nem kell kifizetni, ebben az esetben eltekintenek ettől. Viszont egy születési anyakönyvi kivonatot vinni kell magunkkal, amivel bizonyítani lehet a rokonságot vagy a vérköteléket. Az is fontos, hogy ha a családon belül történik a gépjármű átírás az is jár valamennyi költséggel. mivel a kötelező biztosítás valamint a forgalmi engedély (6000 Forint) és az új törzskönyv (6000 Ft) költségét ezekben az esetekben is meg kell fizetni.