biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű átírás kalkulátor 2024/2025 ➡️ árak, menete, illetéke

Kérjük értékeljen minket...
4.31 of 5 - 347 votes
Thank you for rating this article.

Gépjármű átírás meneteÚj autó vásárlását követően átiratáskor az új tulajdonosnak bizonyos kiadásokkal kell számolnia. A gépjármű átírás 2024-2025 évi teendői hasonlóan zajlanak majd, mint az előző években, az átíráskor fizetendő illeték mértékét már nem a köbcenti alapján határozzák meg, a számítás a jármű teljesítménye és kora alapján történik.


Fontos,
hogy gépjármű átírás előtt meg kell kötnie egy kötelező biztosítást az új tulajdonos nevére, melyet a weboldalunkon könnyű szerrel megtehet!Gépjármű átírás kalkulátor 2024 - 2025

Milyen gépjármű?
Hány éves a jármű? év
Mennyi a teljesítménye?
Mennyi a lökettérfogata? cm3


Zöld rendszámos autók esetében a vagyonszerzési illeték összege 0.- Ft.

A környezetkímélő járművek megkülönböztető jelzése a zöld rendszám, amivel számos kedvezmény jár, melyek az alábbiak (a teljesség igénye nélkül):

- ingyenes parkolás (néhány város kivételével)
- gépjárműadó mentesség
- átírási illeték mentesség
- regisztrációs adó mentesség
- cégautó adó mentesség


A teljesítmény alapján számított gépjármű átírás 2024-2025 évre vonatkozó átírási illetékei a következők:

gempajmu atiras uj arak


Ezen kívül számolni kell még az alábbi kiadásokkal:

Fontos változás 2016.01.01.-től, hogy cégek tulajdonba kerülő tehergépjárművek esetén törölték a gépjármű átírási illetéket. Ez esetben a cégeknek csak az okmányok költségét kell fizetniük átírás alkalmával.


Gépjármű tulajdonosváltozás bejelentése - Mi a teendő? - Ide kattintson!


A gépjármű átírás 2023-2024 évben is 15 napon belül meg kell történjen az adásvételtől számítva. Minden érintettnek érdemes ezt a határidőt betartani, mivel igaz ugyan, hogy a hatóságnál a tulajdonjog bejegyzése azonnal megtörténik, e mellett a forgalmi engedély is kiadásra kerül, azonban a rendszer automatikusan észleli és jelzi a késedelmet. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a hivatal súlyos késedelmi, illetve mulasztási bírságot szab ki, ez az összeg pedig akár százezer forintra is rúghat.

A gépjármű átírás mindig a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötésével kell kezdődjön. Ez azért nélkülözhetetlen, mivel a vadonatúj gépkocsival sem lehet a közúti közlekedést megkezdeni, ha nincs biztosítva. De szükség van a kötelezőre akkor is, ha használt autót veszünk mert ezzel elkerülhető, hogy egy káreset során vitás kérdések merüljenek fel, hisz amint az adásvételi szerződést megkötjük, minden okozott kárért mi magunk felelünk. Sokan úgy gondolják, hogy a kötelező biztosítás megkötésére is van 15 nap úgy ahogy a gépjármű átírásra is, de ez tévedés! A biztosítás megkötését követően el kell végeztetni az eredetiségvizsgálatot is, mivel e nélkül sem írják a nevünkre járművünket.

Amint elkészült az eredetiségvizsgálat és megkötöttük a kötelező biztosítást, az okmányirodában illetve a járási hivatalban már intézhető is az átírás. Ezen kívül természetesen nálunk kell legyenek személyes irataink, a gépkocsi törzskönyve, valamint az adásvételi szerződés. Amennyiben az átírást cég végzi, a cégvezető személyesen intézheti az ügyet az okmányirodában aláírási címpéldánnyal és cégkivonat bemutatásával.

kis nyil tartalomban Kötelező biztosítás kalkulátor
12 biztosító díja online kedvezménnyel!
  kis nyil tartalomban Casco biztosítás kalkulátor
Most még olcsóbb mint valaha!
kis nyil tartalomban Lakásbiztosítás kalkulátor
Olcsó lakásbiztosítás percek alatt!
  kis nyil tartalomban Utasbiztosítás kalkulátor
Több biztosító ajánlata egy helyen!

 


A családon belül történő gépjármű átírás is természetesen mindenkor az előírásoknak megfelelően kell végbemenjen, hiszen ebben az esetben is megtörténhet, hogy elkövetünk valami hibát, majd e miatt mi magunk kell, hogy megfizessük az új üzembentartó családtag helyett egy káresemény következtében fellépő kárösszeget. A családon belül történő gépjármű átírás és a normál átírás között elsőként a fizetendő összegben van különbség, de természetesen más eltérések is vannak, ezeket mindig pontosan be kell tartani és tőlünk minden lényeges információt be tud szerezni, mielőtt véghez viszik a gépjármű átitatását. Persze a legfontosabb kérdés, hogy a gépjármű átírása családon belül mely ok miatt történik, mert különbség van akkor, hogyha a jármű igazából a családtag tulajdonába kerül, vagy, ha ajándékozás az átírás tárgya, netán a gépjármű olcsóbb fenntartása miatt pusztán adminisztratív oka van. A családon belüli, azaz az egyenes ágú rokonság esetén végbe menő átírás esetén a legfontosabb információ talán az, hogy a folyamat illetékmentes. Az egyenes ágú rokonságot minden esetben anyakönyvi kivonattal kell igazolni. Egyenes ági rokonnak számít a szülő, gyermek, férj/feleség. Ebben az esetben csak a forgalmi engedély és a törzskönyv árát, valamint a kötelező biztosítást kell kifizetni, a gépjármű átírási illetéket viszont nem! Az egyenes ági rokonságot anyakönyvi kivonattal kell igazolni a Járási Hivatalban. Az egyenes ági rokonnak történő gépjármű átírással kapcsolatban bővebben itt tájékozódhat.

Rettentően  fontos egy gépjármű átírás során a határidő betartása, melyet a vonatkozó rendelkezések szintén szabályoznak. E szerint az adásvételi szerződés megkötésének dátumától számított 15 napon belül az átírásnak meg kell történnie, mert amennyiben kicsúsznak ebből a határidőből, az automatikusan működő rendszer már küldi is az értesítést az illetékhivatal felé és ilyen esetben szintén automatikusan kiszabásra kerül a késedelmi kamat és a büntetés, ami nem kis összegre rúghat, szerencsétlen esetben több százezer forint nagyságrendet is elérhet. Abban, hogy ne érje Önt semmilyen kellemetlen meglepetés, nagyon sokat tudunk segíteni, mivel az oldalunkon működő kalkulátor használatával az összes átírással kapcsolatos információhoz is hozzájuthat bárki. Ezen egyszerű program segítségével pár perc leforgása alatt ki lehet számítani, hogy mekkora átírási költséget kell adott gépjárműre fizetni, ami természetesen több összetevőtől is függ, mint például az autó hajtómotorjának kW teljesítménye, évjárata, az átírás oka. A kalkulátor sorban felteszi a szükséges kérdéseket és Önnek nincs más teendője, mint a gépkocsira és az átírásban résztvevők személyére vonatkozó adatokat beírni. Ezt követően a program kidobja a fizetendő összeget, sőt még arra is számíthat, hogy ebből a programból az átírás teljes menetét is megismerheti.